open-navfaktor-logo
search
Potvrđeno
Sudit će mu se za "Lutku": Darku Elezu tri godine pritvora
Sud Bosne i Hercegovine prihvatio je prijedlog Tužilaštva Bosne i Hercegovine i odredio trogodišnji pritvor Darku Elezu po optužnici u predmetu poznatom pod nazivom "Lutka".
20.08.2021. u 12:34
get url
text

Ovu informaciju Faktoru je potvrdio državni tužilac Dubravko Čampara, koji je pritvor z Eleza zatražio zbog opasnosti od bjekstva, bojazni da će boravkom na slobodi ometati istragu utjecajem na svjedoke ili saučesnike, te zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog djela.

VEZANI TEKST - Rasprava u sudnici: Je li Elez izgubio državljanstvo Srbije ili MUP te države i Tužilaštvo BiH obmanjuju sud?

Elez je, podsjetimo, u martu izručen iz Srbije u Bosnu i Hercegovinu, ali je tada odlučeno da mu pritvor ne može biti određen, niti može biti procesuiran u predmetu "Lutka", ali mu je određen zbog krivičnih djela koja je protiv njega zadokumentovao MUP Republike Srpske, a tiču se ubistva počinjenih tokom 2018. i 2019. godine.

U pitanju su teška krivična djela počinjena na području Istočnog Sarajeva i BiH, među kojima su ubistva počinjena "metodama mafijaških likvidacija", 2018. i 2019. godine, zatim planiranja i pokušaja ubistava na području Istočnog Sarajeva i Bijeljine, te iznuda, zastrašivanja i drugih krivičnih djela na štetu oštećenih osoba sa područja Istocnog Sarajeva i BiH.

Riječ je o ubistvima vlasnika svadbenog salona "Rodeo" Siniše Miličevića zvanog Tigar u maju 2018. godine i vlasnika noćnog kluba "Sparta" Miloša Ostojića u januaru 2019. godine u Istočnom Sarajevu.

VEZANI TEKST - Čampara: "Svjedocima je rekao da će pobiti sve koji su dobri s Đokom"; Elez: "Jedva čekam te svjedoke"

Tužilaštvo BIH ranije je saopćilo da je u saradnji sa partnerskim institucijama došlo do saznanja da je organizator i koordinator počinjenih krivičnih djela, zajedno sa drugim osobama, upravo Darko Elez.

Međutim, nakon što mu je MUP Srbije oduzeo državljanstvo, Tužilaštvo je, smatrajući da mu se time ukidaju garancije da ne može biti procesuiran za "Lutku" zatražio pritvor i u sklopu tog predmeta.

Eleza sada čeka izjašnjenje o krivnji i suđenje po optužbama i za niz krivičnih djela na području Istočnog Sarajeva i BiH, među kojima su mafijaška ubistva, razbojništva u sklopu zločinačke organizacije, iznude, zastrašivanje i druga krivična djela počinjena u periodu između 2005. i 2009. godine.

Apelaciono odjeljenje Suda BiH ranije je za 13 optuženih u predmetu "Lutka" izreklo skoro 100 godina zatvora.

Bojan Cvijan je osuđen na 20 godina, Marko Krajišnik na 18, Anes Kurbegović na 15, dok su Muhamed Ramić, Vladan Parađina i Dragan Obućina dobili po osam godina zatvora. Ljubiša Lalović i Azim Kajević su osuđeni na po 5 godina i 10 mjeseci, Dejan Vukosavljević na četiri godine, Nermin Tahirović i Elvis Zlatić na po tri godine, Elvira Kajević na dvije, a Mladen Mičić na godinu zatvora.

Proglašeni su krivima za organizovani kriminal i više teških djela, između ostalog ubistva Borisa Govedarice, Vlatka Mačara, Radeta Magazina i Milana Vlaškića, te Zorana Goluba Čarlame, pokušaj i dogovor za ubistvo Đorđa Ždrale, te nekoliko pljački transporta novca.

U odvojenom postupku, bivša misica i Playboyeva zečica Slobodanska Tošić osuđena je na dvije i po godine zatvora zbog pomaganja u pokušaju ubistva Ždrale, a Davor Mandić na šest godina zbog pranja novca ove kriminalne grupe.

Na odluku Suda da Elezu odredi pritvor dozvoljena je žalba o kojoj odlučuje Vijeće Suda BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.