open-navfaktor-logo
search
Kazne
Sudovi u RS-u roditeljima izrekli pet novčanih kazni zbog nevakcinisanja djece
Iz Inspektorata RS-a apeluju na roditelje da vakcinišu djecu jer "cilj inspekcije nije kažnjavanje roditelja već zaštita djece od bolesti koje mogu imati kobne posljedice"
19.10.2018. u 12:14
get url
text

Nadležni sudovi u bh. entitetu Republika Srpska u devet slučajeva izrekli su uslovnu kaznu i u pet slučajeva najnižu zakonom propisanu kaznu od 100 KM roditeljima koji su odbili da vakcinišu svoju djecu, javlja Anadolu Agency (AA).

-S obzirom da sistematsku imunizaciju provode zdravstvene ustanove koje vode evidenciju o istoj, ukoliko roditelj ili staratelj odbije da izvrši sistematsku imunizaciju, zdravstvena ustanova o tome treba da obavijesti zdravstvenu inspekciju. Na osnovu dostavljenih podataka zdravstveni inspektori su pozivali roditelje da se izjasne da li i dalje odbijaju vakcinaciju, pri čemu im se još jednom ukazuje na rizik od nevakcinisanja, kao i na novčane kazne koje zakon predviđa - izjavila je Dušanka Makivić, načelnik Odjeljenja za odnose s javnošću Inspektorata Republike Srpske.

Iz Inspektorata RS-a apeluju na roditelje da ispoštuju ovu zakonsku obavezu jer "cilj inspekcije nije kažnjavanje roditelja već zaštita djece od bolesti koje mogu imati kobne posljedice".

Prema njenim riječima, u ovoj godini je pozvano više od 90 roditelja, pri čemu se većina njih odazvala pozivu i veći broj pozvanih roditelja nakon razgovora s inspektorom prihvatio je da vakciniše dijete, dok je određeni broj tražio dodatno vrijeme zbog trenutnog zdravstvenog stanja djeteta.

-Protiv 30 roditelja koji su izričito odbili vakcinaciju, inspektori su podnijeli zahtjeve za pokretanje prekršajnog postupka pred nadležnim sudovima - istakla je Makivić.

Osim ukupno 14 slučajeva u kojima je sud izrekao kazno za određeni broja roditelja postupak je obustavljen jer su u međuvremenu vakcinisali djecu. Inače, zakonom je definisano da novčana kazna za roditelja koji odbije da vakciniše dijete vakcinom iz programa sistematske imunizacije iznosi od 100 KM do 1.000 KM.

-Prema informacijama kojima raspolaže zdravstvena inspekcija, stanje po pitanju obavezne vakcinacije se značajno popravlja, čemu pored smanjenog intenziteta antivakcinalne kampanje značajno doprinosi pravovremeno i objektivno informisanje javnosti od strane kompetentnih zdravstvenih radnika - rekla je Dušanka Makivić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.