Suđenje Radončiću i drugima: Poruke optuženih i Azre Sarić

Objavljeno: 13.09.17 u 17:29 Autor: M. R.

Fahrudinu Radončiću i drugima pred Sudom BiH, Tužilaštvo BiH nastavilo je ulaganje materijalnih dokaza iz istrage i postupka vođenog protiv Radončića i ostalih zbog ometanja rada pravosuđa.

Fahrudin Radončić  FOTO: ARHIV
Fahrudin Radončić FOTO: ARHIV

Na današnjem ročištu Tužilaštvo je predstavilo izvještaj SIPA-e o provođenju posebnih istražnih radnji protiv Radončića, Bakira Dautbašića i Bilsene Šahman, praćenju njihovih telefonskih razgovora i SMS poruka, naredbe za pretresanje stanova i službenih prostorija, zapisnike o lišavanju slobode optuženih i druge dokumente.

Pročitana je i izjava koju su Dautbašić i Šahman svojevoljno dostavili SIPA-i, a u kojoj njih dvoje tvrde da je Azra Sarić preko njih pokušala pribaviti korist za sebe u zamjenu za svjedočenje u korist Fahrudina Radončića na suđenju Naseru Kelmendiju na Kosovu.

Kako su u izjavi naveli Dautbašić i Šahman, Azra Sarić ih je kontaktirala i nakon što su se sastali u stanu Šahman, rekla im je da će svjedočiti u korist Radončića na Kosovu, a zauzvrat je tražila da se ništa o njoj ne piše u Dnevnom Avazu, da joj se osigura potpisivanje specijalizacije u Federalnom ministarstvu zdravstva te da joj se pomogne da dobije posao na KCUS-u.

Šahman i Dautbašić su naveli da na prijedlog Sarićke nisu odmah reagovali, niti su sa bilo kim razgovarali o tome jer su išli na put. Po povratku sa putovanja, Bilsena Šahman je izjavila da se ponovo sastala sa Sarićkom na parkingu hotela Park u Vogošći, te joj rekla da joj ne može pomoći i da je najbolje da na svjedočenju na Kosovu kaže istinu.

- Budući da je poznajem željela sam joj pomoći jer je vidno bila pod stresom - izjavila je Šahman.

Odbrana optuženih je postavila pitanje zašto navodi iz pomenute izjave nikada nisu bili predmet istrage Tužilaštva BiH. Kao i na ranijim ročištima, advokati odbrane naglasili su da po njihovom mišljenju posebne istražne radnje nisu provedene u skladu sa zakonom.

Radončićev advokat Asim Crnalić prigovorio je jer Tužilaštvo pokušava uvesti službene zabilješke kao dokaz jer te zabilješke, kako je rekao, predstavljaju parafrazu i interpretaciju prisluškivanih razgovora, a ne transkripte.

Slično je rekao i Radončić, koji je naglasio da su službene zabilješke "štetna interpretacija" njegovih razgovora, te dodao da mu nije jasno kakva je uopće svrha pominjanja određenih razgovora u tim zabilješkama, poput njegove komunikacije sa Jonathanom Moorom ili tačke izvještaja u kojoj se navodi da ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić želi da stupi u kontakt sa njim.

Suđenje će biti nastavljeno 20. septembra.