Suđenje za ubistvo na Mojmilu: Kahriman nije bio pijan ni drogiran kad je pucao u Godinjaka

objavljeno: 25.10.2017. u 15:51

Ivica Perović, pripadnik Federalne uprave policije, na današnjem suđenju Fahri Kahrimanu, koji se tereti da je u sarajevskom naselju Mojmilo iz pištolja teško ranio 29-godišnjeg Harisa Godinjaka, koji je usljed povreda naknadno preminuo u KCUS-u, kazao je da je na rukama optuženog pronašao 13 barutnih čestica. 

Perović je vještačio barutne čestice koje su transparentnim folijama prikupljene sa ruku i lica Kahrimana. 

- Na nadlanici lijeve šake pronađene su tri barutne čestice, dlanu lijeve šake četiri, dok je na dlanu desne šake pronađeno šest barutnih čestica. Prisustvo 13 čestica predstavlja isključivo ostatke baruta od ispaljenja iz vatrenog oružja - kazao je Perović. 

Svoj nalaz i mišljenje pred Sudskim vijećem, kojim predsjedava sudija Husein Delalić, iznijeli su i vještaci Nermina Korać i Enera Čavčić, uposlenice Zavoda za zdravstvenu zaštitu zaposlenika MUP-a Kantona Sarajevo, koje su analizirale uzorke krvi na prisustvo narkotika i alkohola. 

- Vještačen je uzorak krvi koji je uzet od tada osumnjičenog Kahrimana, koji smo dobili 27. marta. Nalaz je bio negativan, to jest u krvi nije bilo droga, lijekova ili ostalih psihoaktivnih supstanci. Nismo dobili uzorak urina, koji je potreban za potpunu analizu - kazala je Korač. 

Odgovarajući na pitanja Kahrimanovog advokata Izeta Baždarevića, vještakinja je kazala da joj nije dostavljen podatak kada je uzorak krvi uzet od optuženog. 

Nedoumicu oko toga riješila je vještakinja Čavčić, koja je kazala se u podacima koje je dobila uz uzorak navodi da su optuženom u KUM-u Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu 16. marta uzeta dva uzorka krvi, od kojih je jedan dostavljen njoj za analizu prisutva alkohola, dok je drugi poslat na utvrđivanje prisustva narkotika. 

- U toj krvi nije bilo alkohola. Za sve analize neosporni uzorak je krv, dok je urin pomoćni uzorak - kazala je Čavčić. 

Mirhan Bešlija, uposlenik MUP-a KS, koji je radio balistička i mehanoskopska vještačenja, kazao je da je vještačio četiri čahure koje su pronađene na mjestu događaja u ulici Trg Barcelone, kao i pištolj nepoznate marke koji je 20. marta pronađen u koritu Miljacke, te dva projektila koja su izuzeta tokom obdukcije tijela Godinjaka i njegovu odjeću.

- Pištolj je bio u veoma lošem stanju i utvrđeno je da se radi o takozvanom startnom pištolju, to jest "plašljivcu", kao i to da nije bilo mogućnosti ispaljenja bojevih metaka iz njega i dok je bio ispravan. Ovaj pištolj nikada nije imao funkciju vatrenog oružja i ne može se dovesti u vezu sa sredstvom izvršenja i tragovima sa mjesta događaja - kazao je Bešlija. 

Dodao je da je prilikom vještačenja čahura izuzetih sa mjesta događaja utvrđeno da se radi o kalibru 7,65 milimetara, te da su sve ispaljene iz istog oružja. Osim toga, Bešlija je kazao da je jedino na Godinjakovom donjem dijelu tenerke pronađeno jedno oštećenje sa zadnje desne strane nogavice, ali da se ne može izjasniti o udaljenosti sa koje je pucano i da je strijelac sigurno bio udaljen više od 60 centimetara. 

- Iako su pronađene četiri čahure na mjestu događaja, na portalu kafića imaju dva probojna oštećenja od djelovanja zrna i pronađena su ukupno tri zrna - kazao je vještak. 

Optuženi Kahriman prokomentarisao je kako je on bio na mjestu događaja i da je već priznao djelo, te da je četvrto zrno ispucao u asfaltnu podlogu i da se ono rasprsnulo, a vještak je kazao da postoji mogućnost da se tako i dogodilo. 

Sljedeći pretres zakazan je za 10. novembar, kada se očekuje svjedočenje četiri vještaka i prikaz snimka sa nadzorne kamere, na kojem se vidi sami događaj.