open-navfaktor-logo
search
Proizvođači objašnjavaju
Suho meso postaje luksuz: Ko kupuje za 20 KM, to i dalje radi, ali manje dobije
Ako želite sušiti meso i u njemu uživati tokom zimskih mjeseci, krajnje je vrijeme da posjetite omiljenu mesaru.
14.11.2022. u 07:55
get url
text

Naravno, ukoliko ste pored brojnih poskupljenja ove godine uspjeli uštedjeti novce da u svojoj zimnici imate i vlastito suho meso. Prema informacijama koje smo dobili u sarajevskim mesarama, sve manji broj stanovnika Kantona Sarajevo se odlučuje za kupovinu mesa za sušenje.

VEZANI TEKST - Kako se bira meso visočke pečenice, zašto drvo mora biti sa osunčane strane šume...

- Kriza se osjeti kada je u pitanju kupovina mesa za sušenje. U odnosu na prošlu godinu, mislim da ćemo prodati čak 70 posto manje mesa. Jednostavno, ljudi su se istrošili na druge stvari koje su im neophodne. Cijena mesa za sušenje je od 14,5 do 19,5 KM. Meso sa rebrima je 14,5 KM, but je 17, a zarebnica 19,5 KM – kaže Alija Hasanović, vlasnik mesnice Gora u naselju Gora kod Srednjeg, te dodaje da ipak nije opala prodaja mesa za svakodnevne potrebe.

Po vještini proizvodnje suhog mesa u našoj zemlji izdvaja se Visoko i njihovi proizvodi prodaju se širom naše zemlje, ali i regiona. Porodica Edina Babića iz Visokog više od 150 godina bavi se proizvodnjom suhog mesa i suhomesnatih proizvoda.

- Mi smo već planirali cijene i nije bilo velikog poskupljenja. Cijena prve i druge klase mesa je između 30 i 35 KM po kilogramu. To je u odnosu na prošlu sezonu poskupljenje od 10 posto. Malo smo išli na svoju štetu, malo na štetu mušterija. Da ne bude previše njima i da mi imamo zaradu. Biftek je već sada 50 KM. Nestašica je bifteka. Nebitno što je skup, njega uvijek nedostaje i nije ga problem prodati. Ljudi su navikli da imaju komad mesa u kući, možda su smanjili količinu. Ko kupuje za 20 KM, to i dalje radi, ali manje dobije – kaže za Faktor Edin Babić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.