open-navfaktor-logo
search
Teške optužbe
Šukalo: Šta je treći čovjek MUP-a RS-a radio oko kuće Rađena u noći Davidovog nestanka?
Šukalo tvrdi  da je 11. septembra američko tužilaštvo uputilo dopis Okružnom javnom tužilaštvu i obavijetilo i MUP RS-a, tražeći da se otvore Davidovi nalozi na društvenim mrežama, ali i mailovi
05.10.2018. u 14:06
get url
text

Zastupnik u Narodnoj skupštini RS-a Adam Šukalo kazao je danas da je anonimnim putem dobio informacije koje rasvjetljavaju ubistvo Davida Dragičevića, te ulogu vrha MUP-a RS-a i tužilaštva u ovom slučaju.

Informacije se tiču toga da je navodno Darko Ilić bio u noći Davidog nestanka "oko kuće Rađena", a koja je istu večer opljačkana, za šta je prvobitno sumnjičen Dragičević.

Zatim, Šukalo tvrdi da ima i informacije o tome da je američko pravosuđe pisalo organima u RS-u 11. septembra, tražeći pismeno odobrenje porodice Dragičević da se otvore Davidovi nalozi na društvenim mrežama, ali i mailovi.

- Američko tužilaštvo je 11. septembra uputilo dopis Okružnom javnom tužilaštvu i obavijetilo i MUP RS-a. Razlog je što su softveri za mailove i društvene naloge u SAD-u. Kome je u cilju da ovakav jedan mail prikriva? Zašto se uključuje američko pravosuđe u ovaj slučaj? Znamo da se nalozi arhiviraju pola godine, a pola godine je prošlo – dodao je Šukalo.

Šukalo je iznio i tešku optužbu - da je u u slučaj ubistva Davida Dragičevića direktno uključen načelnik Uprave za organizovani i najteže oblike privrednog kriminala MUP-a RS-a Darko Ilić. Zatražio je od MUP-a da privedu njega, inspektora Dubravka Kremenovića, načelnika UKP-a Sinišu Kostreševića i druge.

- Lično sam uvjeren, a to uvjerenje dijele i moje kolege u opoziciji, da su svi dokazi koji se tiču organizovanog zločina i ubistva Davida Dragičevića, a koji su neophodni za procesuiranje odgovornih i tragova do naručioca i počinioca ovog gnusnog zločina, već u tužilačkom spisu. Sve što je neophodno, već danas postoji u tužilačkom spisu – istakao je danas Šukalo.

Kazao je da se stoga postavlja pitanje zašto ne rade ono što je zakonski propisano.

- Darko Ilić je direktno involiviran u zataškavanje i pripremanje ovog zločina. Šta je radio oko kuće Rađena? Šta treći čovjek MUP-a radi oko kuće? Kakva podmematanja je radio, a što je konstatovano u spisu i niko ne reaguje na to – istakao je Šukalo.

On smatra da postoji izvjesna sprega između tužilaštva i MUP-a RS-a jer su "vjerovatno jedni druge međusobno ucijenili sa raznim aferama".

- Ako ostane ova ekipa u MUP-u i tužilaštvu, nikada neće rasvijetliti ovaj zločin jer su involvirani – dodao je Šukalo.

Šukalo tvdi da je i ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač povezan sa ovim slučajem, a zatražio je odgovore od njega i kako je oružje iz RS-a preko "svojih fiktivnih firmi" prodavao u afričke zemlje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.