open-navfaktor-logo
search
Prerasli u nasilje
Sukobi demonstranata i policije: Širom Italije protesti zbog novih mjera
U Italiji građani protestuju zbog vladinih mjera koje su uvedene u cilju suzbijanja širenja nove vrste koronavirusa.
27.10.2020. u 09:49
get url
text

Mjere koje je u nedjelju najavio italijanski premijer Giuseppe Conte, a koje danas stupaju na snagu, dovele su do protesta na mnogim mjestima, posebno u Milanu, Torinu, Trstu i Napulju. Lokalni mediji navode da su protesti u Milanu i Torinu prerasli u nasilje.

U Milanu, drugom po veličini gradu u zemlji, policija je intervenisala suzavcem za demonstrante koji su željeli marširati bez dozvole do zgrade regionalne Vlade Lombardije u znak protesta zbog tih mjera. Grupe demonstranata okupile su se u različitim dijelovima grada, a jedna od njih je bacila molotovljeve koktele na policijsko vozilo.

Tokom protesta u Milanu jedan policajac je lakše povrijeđen, a privedene su dvije osobe. U Torinu je došlo do sukoba policije i demonstranata koji su navečer izašli na trgove sa pozivom "Narodni protest". Policija je intervenisala suzavcem na demonstrante. Trg "San Carlo" bio je kao ratna zona, a u ulici Roma demonstranti su razbili i izloge nekih poznatih radnji.

U Torinu su povrijeđena dva policajca, a privedeno je deset osoba. U Napulju, još jednom velikom gradu u Italiji, nastavljeni su protesti koji su počeli u subotu protiv mjera lokalnih vlasti. Stotine demonstranata okupljenih na poznatom gradskom trgu Plebiscito, protestovalo je zbog policijskog sata koji je uveden između 23 i pet sati u regiji.

I u Trstu je dolazilo do napetosti između demonstranata i pripadnika sigurnosnih snaga. Osim velikih protesta u velikim gradovima, zbog zatvaranja restorana, barova, kafića i sladoledarnica u 18 sati, protestovao se u mnogim gradovima, posebno u Rimu i Palermu.

Sljedećih najmanje mjesec dana većina ljudi na otvorenom u Italiji morat će nositi zaštitne maske, teretane i kina bit će zatvoreni, kao i skijališta za sve osim za profesionalne skijaše, a kafići i restorani moći će da rade do ranih večernjih sati.

Najnovije restriktivne mjere uvedene su ukazom koji je u nedjelju potpisao italijanski premijer Giuseppe Conte, koji je odbacio još jedno ozbiljno zaključavanje zemlje unatoč trenutnom visokom porastu broja oboljelih od COVID-19. U nekoliko italijanskih regija nošenje maski na otvorenom bilo je obavezno od ranije.

Italija je u subotu premašila granicu od pola miliona potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom od početka epidemije u februaru, kada je bila prva pogođena zemlja u Evropi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.