Suprotstavljene strane u Južnom Sudanu potpisale su mirovni sporazum koji su postigle nakon novih mirovnih pregovora koji su trajali mjesecima.

Na ceremoniji održanoj u glavnom gradu Etiopije Addis Ababi lider pobunjenika u Južnom Sudanu Riek Machar i predsjednik države Salva Kiir Mayardit potpisali su historijski mirovni sporazum.

Etiopski premijer Abiy Ahmed, koji je prisustvovao ceremoniji, tom prilikom je poručio da samim potpisivanjem sporazuma neće biti riješeni svi problemi u Južnom Sudanu, napominjući da je vrlo važno da strane ne "posežu za oružjem kod svakog različitog mišljenja".

Šef misije Ujedinjenih naroda (UN) za Južni Sudan David Shearer naglasio je da je potpisivanje mirovnog sporazuma važan korak na putu pomirenja. Istaknuo je da će ipak najteži aspekt sporazuma biti njegova provedba u praksi.

Južni Sudan, koji je jedna od najmlađih država svijeta, ušao je u građanski rat krajem 2013. godine, a sukob je uzrokovao jednu od najbrže rastućih izbjegličkih kriza u svijetu. UN procjenjuje da je oko četiri miliona stanovnika Južnog Sudana raseljeno interno i eksterno.