open-navfaktor-logo
search
Selektorova želja
Šuman: Volio bih da utakmice na EP igramo u Austriji
Šuman je istakao da se nada kako će bh. tim u žrijebu dobiti neku od dvije grupe koje će se igrati u Austriji
25.06.2019. u 13:23
get url
text

Bilal Šuman, selektor rukometne reprezentacije BiH, koja se nedavno prvi put plasirala na Evropsko prvenstvo 2020. godine, posjetio je danas ured Anadolije za Balkan u Sarajevu. Tom prilikom Šuman je istakao da se nada kako će bh. tim u žrijebu grupa za EURO, koji će se u petak održati u Beču, imati sreće i dobiti neku od dvije grupe koje će se igrati u Austriji.

To bi značilo da će bh. rukometaši igrati u grupi "A" u kojoj je već Hrvatska ili u grupi "B" u koju je svrstan domaćin Austrija.

- Najviše bih se radovao Beču i Grazu. Hrvatska je šeširu jedan i oni su u Grazu. Ni to ne bi bilo loše da budemo tu. Evo Austrija je u Beču iz šešira tri, mi da budemo četiri, neka Češka bude jedan i nema veze Srbija, Makedonija ili Crna Gora neka bude "šešir" dva, i eto nas - kazao je uz osmijeh Šuman.

Istakao je i da je veliki problem Rukometnog saveza BiH, pa tako i same reprezentacije, činjenica što je i dalje blokiran račun zbog dugova prema Poreznoj upravi i dobavljačima. No, izrazio je nadu da će se do početka priprema za EP krajem decembra ove godine i taj problem riješiti.

- Ovdje dok država ne napravi neki zakon o reprezentativnim selekcijama, ne pričamo samo o rukometu, nego o svim sportovima, dok to ne dođe na neku "zelenu granu", bit će veoma teško - smatra Šuman.

Dodao je da su u Hrvatskoj i Srbiji odavno riješili taj problem, te državne institucije silno podržavaju sve sportske predstavnike na međunarodnoj sceni.

U razgovoru sa direktorom ureda AA Hakanom Celikom, urednicima i novinarima, Šuman se zahvalio na čestitkama i podršci, te izrazio nadu da će BiH na EURO 2020 otići korak dalje i plasirati se u drugi krug takmičenja.

Evropsko prvenstvo za rukometaše, prvi put u historiji sa 24 reprezentacije i tri zemlje domaćina, održat će se od 9. do 26. januara u Austriji, Švedskoj i Norveškoj.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.