open-navfaktor-logo
search
Rukomet
Šuman za Faktor: I jedna pobjeda na EP-u bila bi nam od velike važnosti
Pripreme za prvo učešće na kontinentalnom šampionatu izabranici selektora Bilala Šumana počet će 23. decembra na Ilidži
10.12.2019. u 14:57
get url
text

Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine za manje od dvije sedmice počet će pripreme za učešće na Evropskom prvenstvu kojem će od 9. do 26. jaunuara domaćini biti Austrija, Švedska i Norveška.

Pripreme za prvo učešće na kontinentalnom šampionatu izabranici selektora Bilala Šumana će, prema njegovim riječima, početi 23. decembra na Ilidži.

- Plan priprema je odavno gotov, širi spisak objavljen, a početak priprema je zakazan za 23. decembar, to je ponedjeljak. Na Ilidži ćemo trenirati dva puta dnevno do Nove godine, a onda 2. januara putujemo u Poreč. Tamo ćemo se zadržati pet dana, gdje ćemo na mini-turniru kojeg je organizovao Hrvatski rukometni savez odigrati utakmice protiv Hrvatske i Katara. U Hrvatskoj ćemo boraviti do 7. janura, a već dan kasnije bi trebali biti u Norveškoj - kazao je selektor rukometnih Zmajeva Bilal Šuman.

U planovima selektora su i prijateljske utakmice sa selekcijom Saudijske Arabije, koja će se od 18. do 25. decembra pripremati u našoj zemlji.

- Planirao sam i da okupim reprezentaciju Premijer lige BiH, radim na tome, a upravo ta selekcija bi trebala odigrati jedan meč protiv Saudijske Arabije, dok bi drugi odigrali u nekom kombinovanom sastavu - naglasio je Šuman.

Nekada sjajno krilo naše reprezentacije kaže kako za sada, na svu sreću, među njegovim izabranicima nema povrijeđenih.

- Za sada je sve OK, nema povrijeđenih, i to je jako važno. Na prvom dijelu priprema na raspolaganju ću imati 20 igrača, s tim što budesligaši igraju u finišu decembra igraju još dva kola - ističe Šuman, te dodaje:

- Moja želja je bila da 20 igrača vodim na Evropsko prvenstvo, ali ih mogu povesti samo 18. Ipak, rano je o bilo čemu još govoriti jer su pripreme pred nama, vidjeti ćemo šta će se dešavati.

Žrijeb baš i nije bilo lagan i naklonjen našim najboljim rukometašima jer su dospjeli u grupu sa Francuskom, Norveškom i Portugalom. Francuzi su velesila, a Norveška je krema svjetskog rukometa, dok je Portugal preozbiljna selekcija ako se poredi sa dešavanjima u našem rukometu.

- Grupa je sve osim lagana, ona je top. Ne treba previše trošiti riječi na Francuze i Norvežane, ali treba reći da je Portugal u uzlaznoj putanji. Imat ćemo priliku da igramo s najboljim evropskim i svjetskim selekcijama i možemo reći da smo u odnosu na njih totalni autsajderi. Naravno to ne znači da nećemo pružiti naš maksimum i da nećemo pokušati da napravimo dobar rezultat. No, prolazak u naredni krug bio bi veliko iznenađenje. Zbog baraža za Svjetsko prvenstvo bit će nam važno ako ostvarimo i tu jednu pobjedu jer bi u tom slučaju baraž igrali sa reprezentacijama koje sada igraju kvalifikacije kao što su Turska, Grčka, Italija, Finska... - objašnjava Šuman čija ekipa nastup na EP-u otvara susretom protiv domaćina Norveške 10. januara:

- Dobro bi bilo da u jednoj godini uvežemo nastupe na Evropskom i Svjetskom prvenstvu.

Na kraju smo selektora pitali je li bilo kakvih pozitivnih promjena u Rukometnom savezu BiH.

- Situacija je takva je kakva je bila  i ranije. Zbog poznatog problema oko ID broja radimo u toj blokadi već dvije, tri godine što svakako otežava rad svima u bh. rukometu - kazao je selektor rukometne reprezentacije BiH na kraju razgovora za Faktor.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.