Sunčani cvijet

Suncokret je simbol sunca koji se sadi već u aprilu

Objavljeno: 14.03.2019. u 19:16

Uskoro nam kalendarski dolazi proljeće, a već u aprilu možete zasaditi suncokret, ukoliko želite da vam u julu vrt preplave sunčane glavice

Suncokret je porijeklom iz Meksika

Suncokret je simbol sunca i ljeta, a pojedini narodi ga još zovu još i sunčanim cvijetom. Porijeklom je iz Meksika, odakle je početkom 16. vijeka prenesena u Španiju. Uskoro nam kalendarski dolazi proljeće, a već u aprilu, ukoliko želite da vam u julu vrt preplave sunčane glavice, možete zasaditi suncokret. Po tri sjemenke se stave u zemlju, na mjesta gdje je veća vlažnost, pa je češće i zalivajte. Ova biljka koja se okreće ka suncu jednostavno vam popravi raspoloženje, uljepša dane, a i njene sjemenke su izuzetno ukusne i zdrave.

Zbog visokog udjela vitamina E i selena, preporučuje se svakodnevno konzumirati šaku sjemenki suncokreta (50 do 100 grama) kao prevenciju kardiovaskularnih i malignih bolesti, te pomoć kod upalnih bolesti poput astme, reumatoidnog i osteoartritisa.

To svakako nije teško jer su sjemenke ukusna grickalica, dodaju se hljebu i žitaricama za doručak, a pržene i samljevene povrtnim, mesnim i ribljim salatama, tjestenini, pizzama ili biljnim paštetama.

I još nešto, suncokreti privlače bumbare i pčele, te ptice koje se hrane insektima, vrtnim štetočinama, pa će vam i cvijeće u baštama biti prelijepo.

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije