Supruga FETO bjegunca Oksuza snimljena u Americi

objavljeno: 14.06.2018. u 16:11

Supruga FETO bjegunca Adila Oksuza, jednog od ključnih imena u istrazi o pokušaju puča u Turskoj 15. jula 2016. godine, Aynur Oksuz snimljena je ispred kuće u New Jerseyu, u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), javlja Anadolu Agency (AA).

Adil Oksuz je bio jedno od ključnih imena puča u Turskoj prije dvije godine. Poznat je i kao “imam FETO-a u zračnim snagama“. Smatra se desnom rukom Fetullaha Gulena i drugim čovjekom unutar te terorističke organizacije. 

Supruga Adila Oksuza je nakon što su pripadnici terorističke organizacije FETO infiltrirani u redove turske vojske pokušali izvršiti državni udar, odselila iz Turske i nastanila se u kući svog brata Abdulhadija Yildirima, također, člana FETO-a.

Prema snimcima AA, moguće je vidjeti da pripadnici FETO-a u SAD-u, prema vozilima i kućama koje koriste, žive luksuznim životom, što je dio strategije FETO-a kako bi im oživjeli nadu i ne bi dozvolili da se potpuno uruši struktura terorističke organizacije. Kvart Ridgefield semti, u kojem je snimljena Aynur Oksuz, jedan je od najluksuznijih i najsigurnijih u New Jerseyu.

Kuća u aveniji Clark, približne vrijednosti od oko pola miliona dolara, nije sve što Oksuzov šurjak posjeduje. Ispred objekta su parkirana i tri luksuzna automobila. 

Inače, Abdulhadi Yildiirm je nedavno snimljen i kako ljubi američku zastavu.

FETO bjegunac Adil Oksuz krije se u Berlinu

FETO bjegunac Adil Oksuz, unutar struktura terorističke organizacije poznat i kao "imam zračnih snaga", krije se u kući terorističke organizacije FETO u Berlinu.

Prema dojavnom pismu koje je dobio novinar AA, Adil Oksuz se krije na adresi Friedelstr 48. 12047, u berlinskoj četvrti Neukolln, tačnije u stanu koji je zaveden na ime S. Yasar. 

Novinari AA došli su do navedene adrese u kvartu koji je naseljen pretežno strancima. U zgradi je primijećeno da postoji stan pod imenom Yasar, no nakon zvonjenja niko nije otvorio vrata. 

Stanari Nijemci u ovoj zgradi kazali su kako ne poznaju bilo koga s imenom Yasar. 

Ono što je interesantno jeste da se radi u stanu koji nema pogled na ulicu, već samo na stražnju stranu zgrade, tako da ga je s ulice nemoguće primijetiti. 

Ali A, ključno ime koje skriva Oksuza 

Prema informacijama do kojih je došao novinar AA, ključno ime koje skriva Oksuza u Berlinu je jedan od uticajnih članova terorističke organizacije FETO Ali A. 

Ali A., inače vlasnik velikog broja nekretnina u glavnom gradu Njemačke, nakon pokušaja puča 15. jula 2016. godine u Turskoj, organizovao je ilegalni prelazak velikog broja pripadnika FETO-a iz Turske u Njemačku, ali i druge evropske zemlje. 

Izjave očevidaca su također, u smjeru da Ali A., u kući vlasnika S. Yasara skriva brojne pripadnike terorističke organizacije FETO. Osim toga, navodi se kako se Oksuz uz pomoć Alija A. nesmetano kreće unutar Njemačke. 

Osim što pomaže FETO bjeguncima, Ali A. održava kontakte sa terorističkim strukturama u Poljskoj i Kirgistanu. 

Bjegunci FETO-a koji su iz Turske prešli u zemlje Istočnog bloka, nakon toga su počeli dolaziti u Berlin, koji je postao svojevrstan sabirni centar za FETO bjegunce. 

Strukture FETO-a u Njemačkoj 

Njemačka je evropska zemlja u kojoj je teroristička organizacija FETO formirala jednu od najrazvijenijih struktura, a u ovoj zemlji djeluje kroz nevladine organizacije, kompanije i internet portale. 

Brojni poduzetnici povezani s FETO-om u Njemačkoj, prvenstveno u Berlinu, nakon pokušaja puča 15. jula 2016. godine su promijenili imena svojih firmi. 

Obzirom da su teže pronalazili učenike za svoje obrazovne ustanove, FETO strukture u Njemačkoj su pale u finansijsku krizu, nakon čega su počeli prodavati pojedine školske ustanove ili ih iznajmljivati njemačkim institucijama za zbrinjavanje sirijskih izbjeglica. 

Strukture FETO-a u Njemačkoj nastoje da na svaki način pruže podršku brojnim pripadnicima organizacije koji nakon pokušaja puča bježe iz Turske i drugih dijelova svijeta. Saznaje se da strukture FETO-a u Njemačkoj štite i pružaju podršku za najmanje 4.000 bjegunaca.