open-navfaktor-logo
search
Ministrica vanjskih poslova
Susret ministrice Turković u Islamabadu sa ministrom Mahmoodom Qureshijem
Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković sastala se danas u Islamabadu sa ministrom vanjskih poslova Islamske Republike Pakistan Makhdoomom Shahom Mahmoodom Qureshijem.
18.12.2021. u 19:19
get url
text

Tokom susreta razgovarano je o bilateralnim odnosima dviju prijateljskih država, jačanju trgovinske razmjene i ekonomske saradnje, ali i ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša državljana BiH.

Istaknuta je važnost nastavka realizacije potpisivanja sporazuma iz različitih oblasti što će dodatno unaprijediti odnose Bosne i Hercegovine i Pakistana. Ministri su se usaglasili da je važno održati bilateralne konsultacije dva ministarstva vanjskih poslova i intenzivirati saradnju.

Ministri su razmijenili mišljenja i o trenutnoj situaciji u Bosni i Hercegovini i Pakistanu. Ministrica Turković je informisala kolegu o stanju u BiH i regionu, blokadama državnih institucija i posljednjim zaključcima Narodne skupštine entiteta Republika Srpska, čija realizacija može dovesti do ugrožavanja mira u našoj državi i regionu.

Ministar Qureshi je kazao da Pakistan, kao i tokom rata, daje punu podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine te istakao da naša država uvijek može računati na podršku i pomoć prijateljskog Pakistana.

- Ministri su razgovarali i o teškom stanju u Afganistanu, o čemu će se sutra govoriti na vanrednoj sjednici Vijeća ministara vanjskih poslova zemalja Organizacije islamske saradnje (OIC). Ministar Qureshi je informisao ministricu o humanitarnoj krizi u ovoj zemlji i posljedicama koje mogu nastupiti. Istaknuta je važnost pomoći afganistanskim ljudima, koji su trenutno uglavnom oslonjeni na međunarodnu pomoć - navodi se.

Ministrica Turković sutra će prisustvovati 17. vanrednoj sjednici Vijeća ministara vanjskih poslova OIC-a, a delegaciju Bosne i Hercegovine danas je dočekala pakistanska državna ministrica za odbrambenu proizvodnju Zobaida Jalal.

- Tokom boravka u Islamabadu, ministrica Turković će razgovarati i sa drugim ministrima vanjskih poslova zemalja članica OIC-a, te ih informirati o trenutnoj situaciji u BiH - saopćio je Ured za odnose sa javnošću MVP BiH. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.