Susret s Krajišnikom je ruganje žrtvama i početak Nikolićeve ratnohuškačke kampanje

Objavljeno: 11.01.17 u 19:43

NVO za ljudska prava iz Beograda su osudile današnji sastanak predsjednika Srbije Tomislava Nikolića sa ratnim zločincem i ratnim predsjednikom Skupštine RS-a Momčilom Krajišnikom.

Tomislav Nikolić se sastao sa Momčilom Krajišnikom FOTO: N1INFO
Tomislav Nikolić se sastao sa Momčilom Krajišnikom FOTO: N1INFO

Fond za humanitarno pravo (FHP) smatra da takav potez predsjednika predstavlja nedopustivo ruganje žrtvama i da je u direktnoj suprotnosti sa proklamovanom namjerom Srbije da radi na pomirenju u regionu. Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR) upozorava da je očigledno riječ o početku kampanje za predsjedničke izbore, i da će se Nikolić na tim izborima kandidovati ratnohuškačku politiku.

FHP smatra da odluka predsjednika Srbije da se sastane sa Krajišnikom ne predstavlja puku podršku RS-u, poput one nedavno izražene u Banjoj Luci, već govori da vlast koju predsjednik Srbije predvodi podržava i način na koji je ona, uz Krajišnikov veliki doprinos, tokom rata stvarana - vojnim putem i etničkim čišćenjem zauzetih teritorija.

Kako se rađala Republika Srpska

FHP podsjeća da ovo nije prvo Krajišnikovo gostovanje u javnim institucijama u Beogradu, niti je ovo prvo javno ukazivanje počasti vlasti Srbije osuđenim ratnim zločincima. Naime, Momčilo Krajišnik je u aprilu ove godine održao promociju svoje knjige "Kako se rađala Republika Srpska" u Domu omladine, ustanovi kulture u nadležnosti Grada Beograda. Promociju su nakratko prekinule aktivistkinje Inicijative mladih za ljudska prava, nakon čega su fizički napadnute i izbačene iz sale, a promocija je bez daljih problema održana.

- S druge strane, najviši predstavnici aktuelne vlasti Srbije i proteklih godina su ukazivali počast osuđenim ratnim zločincima. General Vladimir Lazarević je, na primjer, nakon odslužene dvije trećine 14-godišnje zatvorske kazne na koju je osuđen zbog zločina protiv albanskih civila na Kosovu 1999. godine u Srbiju prevezen avionom Vlade Republike Srbije, a onda svečano dočekan u prisustvu trojice ministara i drugih visokih državnih zvaničnika, uključujući načelnika Generalštaba Vojske Srbije - ističu iz FHP-a.

FHP ističe da odavanjem državnih počasti i susretima najviših državnih zvaničnika sa osuđenim ratnim zločincima institucije Srbije opstruiraju proces suočavanja sa uzrocima i posljedicama ratova 1990-ih godina, a posebno zabrinjava činjenica da se takvim postupcima vrijeđa dostojanstvo žrtava.

Početak predsjedničke kampanje

Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR) upozorava da je očigledno riječ o početku kampanje za predsjedničke izbore, i da će Nikolić na tim izborima kandidovati ratnohuškačku politiku.

- Nakon svih dešavanja koja su pratila obilježavanje dana RS-a, koja predstavljaju vrhunac revizije istorije i negiranja zločina, Nikolić ide korak dalje i sastaje se sa Krajišnikom, koji je osuđen za ratne zločine kao jedan od političkih lidera bosanskih Srba tokom rata - ocjenjuju iz Inicijative i očekuju od Vlade Srbije da se jasno ogradi od politike predsjednika Nikolića, i da učini dodatne napore kako bi odnosi koji su ozbiljno narušeni sumanutom politikom Dodika i Nikolića počeli da se popravljaju.

Inicijativa očekuje i od svih političkih stranaka i pojedinaca koji će za nekoliko mjeseci učestvovati u izbornoj trci sa Nikolićem da se jasno odrede prema politici ratova, zločina i ideje Velike Srbije koju simbolizuju Nikolić i Krajišnik, i uvjere cjelokupnu javnost da će odlučno raskinuti sa nacionalističkom politikom ukoliko dođu na mjesto šefa države.

Predsjednik Republike Srbije Tomislav Nikolić razgovarao je danas u Beogradu sa Momčilom Krajišnikom, predsjednikom Asocijacije "Stvaraoci Republike Srpske", Momčilom Vuksanovićem, predsjednikom Srpskog nacionalnog savjeta Crne Gore i akademikom Slobodanom Remetićem.

Kako je navedeno iz Kabineta Predsjednika Srbije Nikolić je sa gostima razgovarao o načinima unaprjeđenja kulturnih veza srpskog naroda na prostorima bivše Jugoslavije.