Susreti pozorišta u Brčkom: Historijski uspjeh Bosanskog narodnog pozorišta Zenica

objavljeno: 17.11.2016. u 18:39

U tridesetdvogodišnjoj historiji postojanja Susreta pozorišta BiH u Brčkom nije zapamćeno da jedno pozorište uđe u takmičarski program sa tri svoje predstave.  

Na 33. Susretima pozorišta u Brčko distriktu BiH, koji će se održati od 17. do 25. novembra, Bosansko narodno pozorište Zenica je ušlo u Takmičarski program sa svoje tri predstave i to sa predstavom koja je glumački i rediteljski uradak Mirjane Karanović, a koja je nastala po tekstu Tanje Šljivar "Mi smo oni na koje su nas roditelji upozoravali", zatim predstava Dragana Komadine "Drang nach Westen" (Prodor na Zapad) u režiji Lajle Kaikčije i predstava "Mrtve ribe plivaju na leđima", velika koprodukcija Hrvatskog narodnog kazališta Mostar, Narodnog pozorišta Mostar i Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, nastala po tekstu Josipa Mlakića, a u režiji Tanje Miletić-Oručević.

Osim vlastitog uspjeha ove teatarske kuće, može se govoriti i o pomicanju produkcijskih standarda bh. teatra, jer se primjerom Bosanskom narodnog pozorišta Zenica pokazuje njegovanje tekstova domaćih dramskih autora, a samim tim i naše baštine, saopćeno je iz BNP Zenica.

U obrazloženju selekcije Takmičarskog programa 33. Susreta pozorišta BiH, selektor Vlado Kerošević je izjavio: Zeničko pozorište odigrat će tri predstave, jer su u protekloj sezoni u realizaciji imali deset projekata po tekstovima domaćih dramskih autora koji pišu na sva tri jezika kojim se služe narodi u BiH.

S druge strane, imamo druga domaća pozorišta u BiH, odnosno pet teatara koja nisu stavila nijedan tekst domaćih dramskih autora. Naša kompletna teatarska klima u BiH još nije dovoljno motivirana bez obzira na to što smo regionalizirali ove susrete kako bismo podigli standard.

(Faktor.ba)