open-navfaktor-logo
search
Svečano
Sutra počinje SFF: Crveni tepih spreman za više od 900 filmskih gostiju iz cijelog svijeta
U prostoru kina Meeting Point u Sarajevu, danas je otvorena izložba fotografija na kojoj je predstavljeno proteklih 25 godina Sarajevo Film Festivala.
12.08.2021. u 14:10
get url
text

Izložba na kojoj su prezentirani najznačajniji momenti sarajevskog filmskog sna, uvertira je u osam festivalskih dana koji nas čekaju od 10. do 20 augusta.

Crveni tepih ispred Narodnog pozorišta je postavljen, festivalski trg je zauzeo svoju poziciju, sve filmske lokacije su spremne, gosti su stižu, hotelski kapaciteti su, kao u vrijeme prije pandemije, popunjeni do posljednjeg mjesta.  

Festival će, podsjetimo, otvoriti premijera filma "Deset u pola" oskarovca Danisa Tanovića. U četiri takmičarske selekcije: igranog, dokumentarnog, kratkog i studentskog filma - 18 filmova će zabilježiti svjetsku, tri međunarodnu, jedan evropsku, 25 filmova regionalnu i jedan bosanskohercegovačku premijeru.

- Ovo izdanje festivala je možda najznačajnije, najuzbudljivije i za mene najteže. Ovi mjeseci izolacije su učinili da svi mi želimo da vidimo jedni duge kako živimo, da vidimo publiku u kinima, da vidimo Sarajevo kako smo ga navikli. Pripremili smo festival za koji se nadamo da će završiti u okviru kako je i predvidjeno. Sve što radimo je da festival prođe bez posljedica. Poštujemo pravila koja su donijeli kantonalni i federalni krizni štabovi. Mi nećemo ulaziti kako se neke druge manifestacije van naše kontrole održavaju, jer što se tiče SFF-a bit će na najvećem nivou. Danas smo već prešli broj od 900 akreditovanih gostiju- predstavnika filmske industrije iz BiH, regije i svijeta. Dolaze dva dobitnika Srca Sarajeva-  Wim Wenders i Michel Franco. To je naš doprinos vraćanja normalnog života u Sarajevu. Svi se pripremaju i svi se raduju onome što su već imali priliku da rade ranijih godina. Nadamo se da ćemo sljedećih osam dana uživati u filmovima. Potrudili smo se da bude rekordni broj screenova – između ostalog, kazao je Mirsad Purivatra, direktor Sarajevo Film Festivala.  

Kenan Magoda, predsjednik Turističke zajednice Kantona Sarajevo, naglasio je da Sarajevo Film Festival generira ozbiljan prihod privredi.

- Popunjenost hotela je u fulu, traži se soba više. Apelujem i molim da shvatimo koliko je važan ovaj festival. Uzivajte u čaroliji narednih dana – istakao je Magoda.

Načelnik Općine Centar Srđan Mandić govorio je o projektu koji planiraju realizirati u sklopu festivala.

- Mene ovaj povratak festivala nekako podsjeća na '95. kad se mir vratio u Sarajevo. Konačno se i normalan život vratio u Sarajevo. U Radićevoj ulici će se zatvoriti za saobraćaj od 18 do 2 iza ponoći tokom trajanja festivala. Mi ćemo kroz narednih osam dana iskoristiti priliku da pričamo sa građanima kako bi željeli da Radićeva u budućnosti izgleda. Ovo je mali pilot-projekat, imat ćemo radionice na otvorenom. Poznati arhitekti će biti tu. Plan je Radićevu pretvoriti u jednu pješačku zonu, u mjesto okupljanja – istakao je Mandić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.