open-navfaktor-logo
search
Na zahtjev Dodika
Sutra posebna sjednica NSRS-a: "Umjesto novog imenovanja visokog predstavnika, zatvoriti OHR"
Narodna skupština RS-a zakazala je za sutra posebnu sjednicu, na zahtjev člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, sa samo jednom tačkom dnevnog reda - Ocjena rada visokog predstavnika, primjena Aneksa 10 Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH u periodu razgovora o imenovanju novog visokog predstavnika.
09.03.2021. u 13:31
get url
text

VEZANI TEKST - Stanić: Kako je Inzko Dodiku poželjan kao gost na slavi, a navodno bi da "ratuje" s njim putem institucija? 

Kolegij skupštine RS-a je odobrio obraćanje Dodika zastupnicima u trajanju od 90 minuta.

U materijalu koji je pripremljen za sutrašnje zasjedanje, pod nazivom "Informacija o primjeni Aneksa 10 Dejtonskog sporazuma", ističe se da je visoki predstavnik uveliko prekoračio ulogu dodijeljenu Aneksom 10, te da je u vezi s tim u potpunosti opravdano ignorisanje diktata visokog predstavnika nametnutih kršenjem ograničenja njegovih ovlaštenja.

- Osim toga, poštovanje suvereniteta BiH i vladavina prava nalažu zatvaranje Kancelarije visokog predstavnika - stoji u skupštinskom materijalu.

Ocjenuje se i da je neizabrani strani zvaničnik bez ikakve odgovornosti, koji je prisvojio neograničena izvršna, zakonodavna i sudska ovlaštenja koja ne podliježu nikakvoj reviziji, nespojiv sa pojmom suvereniteta i evropskim putem BiH.

Ističe se da BiH mora postati zemlja koja može da upravlja sama sobom, da bi se mogla kvalifikovati za članstvo u Evropskoj uniji, te da to nije moguće sve dok visoki predstavnik bude prisutan u BiH i dok bude prisvajao ovlaštenje da putem odluka nameće zakone, mijenja ustav i kažnjava kako mu se prohtije, uz potpuno prenepregavanje dejtonskog ustavnog sistema i međunarodnog prava.

Navodi se i to da, ako BiH želi da postane država sa punim suverenitetom i članica Evropske unije, prisustvo visokog predstavnika u BiH mora se okončati.   

- Uzevši u obzir sve navedeno, kao i značajan doprinos visokih predstavnika produbljivanju nerazumijevanja i netrpeljivosti između konstitutivnih naroda kao nosilaca suvereniteta BiH, krajnje je vrijeme da, umjesto novog pokušaja bespravnog i nezakonitog imenovanja novog visokog predstavnika, Kancelarija visokog predstavnika bude zatvorena - zaključuje se.

Osim toga, u materijalu za sutrašnju posebnu sjednicu se podsjeća i na zaključke Narodne skupštine RS-a iz novembra 2019. godine, kada je razmatrana - Informacija o neustavnoj transformaciji dejtonske strukture BiH i utjecaju na položaj i prava RS-a, te doneseni zaključci kojima se, između ostalog, odbacuju bonska ovlaštenja visokog predstavnika.

U sutrašnjoj informaciji se podsjeća i nastanak kancelarije OHR-a, daju analize pravnih stručnjaka, te obrazlažu povrede međunarodnog i domaćeg prava nastale djelovanjem visokog predstavnika.

U SDS-u smatraju da su namjere predlagača sutrašnje sjednice "neiskrene", te ističu da neće davati legitimitet lažnoj politici Dodika čiji je jedini cilj da manipuliše vlastitim narodom. Miladin Stanić, šef Kluba zastupnika SDS-a, na press konferenciji nakon sjednice Kolegija NSRS-a je kazao da očekuje da će sutrašnja sjednica ličiti na sve prethodne sjednice u kojima Dodik vrijeđa narodne zastupnike, psuje ih i priča kako ih prisluškuje, te da će na sve ličiti osim na ozbiljnu raspravu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.