open-navfaktor-logo
search
Organizirana večera
Sutra sastanak lidera EU-a i Zapadnog Balkana: Komšić i Vučić se susreću u Briselu
Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel sutra će u Briselu organizirati neformalni sastanak lidera Evropske unije (EU) i Zapadnog Balkana.
15.02.2020. u 12:44
get url
text

Novo rukovodstvo institucija EU-a, na čelu sa predsjednikom Evropskog vijeća, sutra navečer dočekuje lidere zapadnobalkanskih zemlja na neformalnom sastanku, a u diplomatskim izvorima u Briselu navode da novo rukovodstvo EU-a želi i ovim sastankom da ukaže na svoju podršku i posvećenost regionu.

Ispred EU-a večeri će prisustvovati i predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borell i Andrej Plenković, premijer Hrvatske koja trenutno predsjedava Vijećem EU-a.

Sa Zapadnog Balkana će, prema pisanju Tanjuga, prisustvovati predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Albanije Edi Rama, predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski i predsjednik Kosova Hašim Tači.

U pitanju je prvi sastanak lidera institucija EU-a i Zapadnog Balkana nakon evropskih izbora 2019. godine i imenovanja novih najviših funkcionera EU-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.