open-navfaktor-logo
search
Sve spremno
Sutra u četiri bh. grada počinje Evropsko prvenstvo za fudbalerke do 17 godina
Bosna i Hercegovina je domaćin Evropskog prvenstva za fudbalerke do 17 godina, koje počinje u utorak, 3. maja, a trajat će do 15. maja.
02.05.2022. u 15:55
get url
text

Osam ekipa podijeljeno je u dvije grupe, a igrati će u četiri grada u BiH: Sarajevu, Zenici, Mostaru i Širokom Brijegu.

Grupu A čine Bosna i Hercegovina, Njemačka, Nizozemska i Danska, a utakmice se igraju u Zenici i Sarajevu.

Grupu B čine Španija, Francuska, Finska i Norveška, a utakmice se igraju u Mostaru i Širokom Brijegu.

Treneri iz grupe B su na konferenciji za medije u Mostaru govorili o tome što očekuju od ovog turnira.

- Za našu reprezentaciju ovo je važan turnir, uzbuđeni smo… Moj je tim napredovao u razvoju i iskustvu - kratko je izjavio trener Španije Eugenio Gonzalo Martin.

Trenerica Francuske Cecile Locatelli rekla je kako se također veseli turniru, ali i da imaju povrijeđene dvije fudbalerke.

- Veoma smo sretni što smo ovdje jer je prošlo pet godina od našeg zadnjeg nastupa na U-17 prvenstvu. Imam dobru ekipu, spremni smo za sutra i mislim da možemo napraviti nešto dobro na turniru - naglasila je Locatelli.

Trener Finske Marko Saloranta naglasio je kako je za njegovu reprezentaciju velika stvar što nastupa na turniru, te da im je ovo tek drugi put u historiji da su se plasirali na ovo takmičenje, dodavši da je to prvi put bilo prije četiri godine.

- Naš sutrašnji protivnik je Francuska, različite smo fudbalske nacije, što se vidi po tome da oni imaju veću bazu igračica. Francuska će biti težak protivnik, ali ovdje smo da se takmičimo i nadam se da ćemo ostati što je duže moguće. Znam da je to veliki cilj, ali na to ciljamo - izjavio je Saloranta.

Trenerica Norveške Elise Brotangen smatra kako je njihov sutrašnji protivnik Španija dobra ekipa, ali da ih spremno dočekuju.

- Susrest ćemo se sa Španijom, koja je težak protivnik, ali igrali smo s njima i ranije. Oni također znaju da smo i mi težak protivnik i spremni smo za sutrašnju utakmicu, igrat ćemo napadački. Veselim se utakmici - kazala je trenerica Norveške.

Treneri ekipa su pohvalili gostoprimstvo, a ostali su zadivljeni i Mostarom, s posebnim naglaskom na Stari most.

Osim toga, španski selektor je rekao kako je upoznat s činjenicom da je i Luka Modrić igrao u Mostaru, naglasivši kako je Luka za njega jedan od najvažnijih fudbalera Real Madrida.

Trenerica Francuske je pohvalila teren u Međugorju na kojem je trenirala njena ekipa, a trener Finske je izjavio kako se vidi da je fudbal u BiH "velika stvar", te je također izrazio svoje zadovoljstvo terenima.

Ekipe Francuske i Finske započinju svoj put međusobnim dvobojem na stadionu Pecara u srijedu od 17.30 sati, dok ekipe Španije i Norveške igraju na stadionu Pod Bijelim brijegom u 20 sati.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.