open-navfaktor-logo
search
Borba za demokratiju
Suzavac i Molotovljevi kokteli: Milion ljudi na ulicama Hong Konga
Na hiljade demonstranata su formirali kilometarski ljudski lanac duž gradskih ulica uzvikujući "slava Hong Kongu", te su pozvali na nastavak borbe za demokratiju i u 2020. godini
01.01.2020. u 16:57
get url
text


Više od milion prodemokratskih demonstranata na ulicama Hong Konga

Demonstranti u Hong Kongu i prvog dana 2020. godine nastavili su s prodemokratskim protestima, javlja Anadolu Agency (AA).

Organizatori protesta tvrde da je više od milion prodemokratskih demonstranata izašlo na ulice Hong Konga. Ipak, mirno okupljanje brzo se pretvorilo u sukobe tokom kojih je policija koristila i suzavac.

Na hiljade demonstranata su formirali kilometarski ljudski lanac duž gradskih ulica uzvikujući "slava Hong Kongu", te su pozvali na nastavak borbe za demokratiju i u 2020. godini.

U gomili na koju je policija u jednom momentu bacila suzavac bile su i cijele porodice, a neki od demonstranata odgovorili su bacanjem Molotovljevih koktela.

Bivša britanska kolonija je od juna prošle godine u najvećoj političkoj krizi od povratka pod suverenitet Pekinga 1997. godine.

Protesti na kojima se zahtijevaju veća demokratska prava ne pokazuju tragove jenjavanja ni nakon velike pobjede antivladinih kandidata na izborima za predstavnike u okruzima početkom decembra prošle godine

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.