open-navfaktor-logo
search
Jeste li znali
Svaka namirnica ima svoje mjesto: Hrana duže traje u dobro organiziranom frižideru
Jeste li znali da način na koji organizirate frižider ima ogroman utjecaj na to - koliko energije troši i koliko dugo hrana traje.
16.04.2022. u 13:51
get url
text

Chris Beasley iz osiguravajuće kuće Smart Cover, otkrio je kako organizirati frižider kako bi hrana što duže trajala, piše britanski Express.

- Možda zvuči očito, ali imati neki redoslijed kada je u pitanju slaganje hrane u frižideru stvarno je učinkovito. Biti organiziran znači da znate gdje pronaći stvari i manje je vjerovatno da ćete imati hranu za koju ste zaboravili da ste je stavili u neki ugao frižidera. To znači i manje bacanja hrane, što je dobro i za okolinu i za vaš novčanik - kaže Beasley.

Preporučuje i da izbjegavate stavljanje previše namirnica u frižider jer će slaganje stvari jedne na druge spriječiti kruženje zraka između hrane, pa hladan zrak neće ohladiti sve jednako.

Otkrio je i najbolje mjesto za svaki poizvod, te podijelio zašto voće i povrće imaju svoje ladice.

Naime, kako kaže, svi frižideri imaju toplije i hladnije dijelove jer se različita hrana zapravo bolje pohranjuje na različitim temperaturama.

Primjera radi, proizvode od mesa i ribe treba staviti u najhladniji dio frižidera kako bi ostali hladni.

Voće i povrće treba držati u predviđenim pretincima za njih jer taj dio frižidera nije suh kao ostali, što znači da bi hrana u tom dijelu trebala duže ostati svježa.

Što se tiče jaja, Chris kaže da se ona najbolje čuvaju na konzistentnim temperaturama, pa ih je tako zaista najbolje držati gdje je i predviđeno, na gornjim policama.

No, s kuhanom hranom treba biti oprezan.

- Ako imate neku kuhanu hranu koju možete ostaviti u frižifder, pa jesti još nekoliko dana, prije toga je ostavite da se ohladi. Nemojte je nikako stavljati u frižider odmah nakon što ste je skuhali jer će to povećati temperaturu u ostatku frižidera i pokvariti druge namirnice – objašnjava Beasley.

Većina ljudi stavlja mlijeko u vrata frižidera, no to možda i nije najbolje mjesto za njega.

Chris upozorava da su odjeljci na vratima frižidera zapravo topliji od ostatka ovog aparata, pa je tamo bolje staviti začine i umake koji imaju duži rok trajanja, ili flaširana pića.

Mlijeko je ipak bolje staviti u sredinu frižidera kako bi duže trajalo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.