open-navfaktor-logo
search
Prehrana i zdravlje
Svaki organ ima svoju namirnicu koja ga štiti od bolesti: Paradajz čuva srce, mrkva oči, grožđe pluća
Postoji toliko zdravih namirnica koje utječu na naše organe, poboljšavaju njihovo zdravlje i štite od raznih bolesti.
16.07.2022. u 22:28
get url
text

U nastavku saznajte koje namirnice su zdrave za koji organ kako bi ih mogli uvrstiti u svakodnevnu prehranu.

Oči

Mrkva je veoma bogata betakarotenom, što smanjuje šanse za dobijanje mišićne degeneracije, koji je vodeći uzrok gubitka vida. Njeni vitamini i antioksidansi mogu održati oči zdravim čak i u starosti. Također je dobra za vaš ten.

Mozak

Za dobro funkcioniranje mozga potrebne su omega-3 masne kiseline, a orasi su njima bogati. Također, protein od konoplje ili bilo koja hrana koja sadrži omega-3 masne kiseline.

Pluća

Grožđe sadrži nešto što se zove proantocijanidin, koji pomaže kod astme i alergija. Također, zdrave masti su dobre za pluća, kao i biljni čajevi.

Srce

Paradajz je bogat likopenom, koji smanjuje rizik od srčanih oboljenja. Možete ga kombinirati sa nekim izvorom masti da biste povećali njegovu apsorpciju. Paradajz, malo bijelog luka i maslinovo ulje odličan je mini obrok za zdravo srce.

Kosti

Našim kostima je potreban kalcij, a celer je bogat njim. Također je bogat manganom, koji pomaže u poboljšanju gustine kostiju. Orašasti plodovi također su dobar izvor kalcija.

Stomak

Jutarnja mučnina, dijareja, sindrom iritabilnog crijeva i mučnina neke su od stomačnih tegoba kod kojih đumbir može pomoći u liječenju. Također, jača sloj sluzi u stomaku. Pomoći će i banana, ali i topla supa.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.