open-navfaktor-logo
search
Budite oprezni
Svakodnevno uzimanje aspirina povećava rizik od krvarenja u mozgu
Najnovija naučna studija pokazala je da svakodnevno uzimanje aspirina za osobe koje ne pate od srčanih tegoba može imati više štete, nego koristi
16.05.2019. u 10:10
get url
text

Brojni ljekari odraslim osobama koje nisu pretrpjele srčani udar, ali su u rizičnoj grupi, preporučuju svakodnevno uzimanje aspirina kao oblik prevencije od infarkta. Međutim, najnovija naučna studija pokazala je da svakodnevno uzimanje aspirina za osobe koje ne pate od srčanih tegoba može imati više štete, nego koristi zbog rizika od rijetkog, ali potencijalno smrtonosnog unutrašnjeg krvarenja.

Istraživači su proučili podatke prikupljene iz 13 kliničkih ispitivanja kojima su testirane posljedice uzimanja aspirina i placeba kod jedne grupe pacijenata te izostanak uzimanja pilula kod druge. Istraživanje je provedeno na više od 134.000 odraslih osoba.

Globalno se pokazalo da je rizik od intrakranijalnog krvarenja, odnosno krvarenja u mozgu rijedak - uzimanje aspirina povezano je sa dva dodatna slučaja ovakvog tipa krvarenja na svakih hiljadu ljudi, utvrdila je studija. Međutim, opasnost od unutrašnjeg krvarenja kod osoba koje su svakodnevno uzimale aspirin bila je za 37 posto veća nego u grupi koja ga nije uzimala.

- Rezultati studije upućuju na oprez kada je posrijedi uzimanje manjih doza aspirina kod pojedinaca bez simptomatskih kardiovaskularnih bolesti - rekao je koautor studije Meng Lee sa Medicinskog fakulteta Chang Gung u Tajvanu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.