open-navfaktor-logo
search
Indonezija 
Sve manje nade za posadu nestale podmornice, kisika imaju do sutra
Indonezijski predsjednik naložio je sveobuhvatne napore kako bi se pronašla nestala podmornica, a utrka je s vremenom kako bi se spasila 53 člana posade jer imaju kisika još za samo 24 sata.  
23.04.2021. u 09:01
get url
text
Brod za spašavanje iz Singapura
Brod za spašavanje iz Singapura

Američka vojska pridružuje se potrazi, a indonezijska mornarica rekla je da su njeni brodovi pronašli neidentificirani objekt na dubini od 50-100 metara.

No, nade je počelo ponestajati za posadu na brodu KRI Nanggala-402, koji je nestao rano u srijedu tokom torpedne vježbe, piše The Guardian.

- Naredio sam vojnom zapovjedniku, mornaričkom zapovjedniku, agenciji za traganje i spašavanje i ostalim instancama da rasporede sve snage i ulože sve napore za pronalaženje i spašavanje posade podmornice - rekao je u četvrtak predsjednik Indonezije Joko Widodo.

Dodao je da je glavni prioritet sigurnost 53 člana posade.

Yudo Margono, šef mornarice, rekao je da potrazi pomažu mirni uvjeti, ali opskrba posade kisikom trajat će samo do subote.

KRI Nanggala 402 na dizel pogon sudjelovao je u srijedu na vježbi kada se nije javio na zakazan poziv za izvještavanje. Službenici su izvijestili o naftnoj mrlji i mirisu dizela u blizini početne pozicije njegovog posljednjeg zarona, oko 96 kilometara sjeverno od Balija, iako nije bilo dokaza da su povezani s podmornicom.

Yudo Margono rekao je da su spasioci pronašli neidentificirani objekt s visokim magnetizmom na dubini od 50-100 metara i da se zvaničnici nadaju da je to bila podmornica.

Rekao je da čekaju da mornarički brod sa podvodnim uređajima za otkrivanje stigne u to područje prije nego što nastave daljnju istragu.

Indonezija je rekla da je nekoliko zemalja odgovorilo na zahtjeve za pomoć. Malezija i Singapur poslali su brodove, a Australija nudila "pomoć na bilo koji način".

Indonezijska mornarica vjeruje da je podmornica potonula na dubini od 600-700 metara, tri puta veću od dubine na kojoj bi pritisak počeo drobiti brod.

Ahn Guk-hyeon, dužnosnik južnokorejske Daewoo brodogradnje, koja je obnovila plovilo 2009-2012. godine, kazao je da će se podmornica "smrskati" ako zaroni dublje od oko 200 metara. Dodao je da je njegova kompanija nadogradila veći dio unutrašnjih struktura i sistema podmornice, ali da mu nedostaju "svježije" informacije o brodu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.