Muzej u Njemačkoj

Sve odradili za pet minuta: Objavljen video spektakularne pljačke "teške" milijardu eura

Objavljeno: 26.11.2019. u 17:16

Napadači su navodno ušli u zgradu muzeja kroz prozor, izrezali su rešetke i razbili staklo te krenuli ravno prema vitrini koju su također razbili kako bi došli do nakita

Iz jednog od najpoznatijih i najčuvanijih evropskih muzeja u Njemačkoj jučer ujutro je ukraden nakit čija se vrijednost procjenjuje na milijardu eura.  Iz historijskog muzeja "Zeleni trezor" (Grünes Gewölbe) u Dresdenu, golemo bogatstvo ukradeno je za samo pet minuta.

Napadači su navodno ušli u zgradu muzeja kroz prozor, izrezali su rešetke i razbili staklo te krenuli ravno prema vitrini koju su također razbili kako bi došli do nakita. U roku od par minuta napustili su zgradu i nestali, prenosi Dnevnik.hr.

U muzeju su ukradena najmanje tri seta nakita s početka 18. stoljeća, a pripadao je Augustu Drugom Jakom, izbornom knezu Saske koji je postao kralj Poljske. Cijela kolekcija nakita sadrži više od hiljadu predmet od zlata, dragog kamenja i drugih materijala. 

 Direktorica muzeja izjavila je kako materijalna vrijednost i nije toliko velika koliki je značaj same kolekcije. 

Predmeti se neće moći prodati na crnom tržištu pa stručnjaci strahuju od lomljenja i taljenja. Trenutno se traga za dva lopova, ali nije isključeno da ih je bilo i više. Tokom krađe cijela ulica bila je u mraku. Istražiteljima je sumnjiv i požar nedaleko od muzeja.

Za vrijeme krađe na svu sreću u muzeju nije bilo najpoznatijeg predmeta iz neprocjenjive kolekcije. Riječ je o Zelenom dijamantu od 41-og karata koji se trenutno nalazi na posudbi u njujorškom muzeju Metropolitan. 

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije