open-navfaktor-logo
search
Ažurirana mapa
Sve presude za ratne zločine tokom ratova u Jugoslaviji na jednom mjestu
Korisnici mogu da pretražuju po ​​imenima i prezimenima optuženih, po jedinicama kojima su pripadali, zemljama u kojima se nalaze sudovi, lokacijama i datumima zločina. Mapa se bazira na preko 1.400 sudskih dokumenata
19.12.2019. u 13:36
get url
text

Balkanska istraživačka mreža (BIRN) objavila je ažuriranu mapu presuda za ratne zločine.

Korisnicima je omogućeno da pretražuju presude koje su doneli sudovi bivše Jugoslavije i Haški tribunal.

Mapa uključuje sve pravosnažne dostupne presude za ratne zločine iz 42 suda iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore, Srbije i sa Kosova.

Također uključuje i presude koje je izrekao Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), kao i predmete u kojima su optuženi preminuli tokom suđenja pred ovim sudom.

Sada, kada je mapa ažurirana, korisnici mogu da pretražuju po ​​imenima i prezimenima optuženih, po jedinicama kojima su pripadali, zemljama u kojima se nalaze sudovi, lokacijama i datumima zločina. Mapa se bazira na preko 1.400 sudskih dokumenata.

Broj presuda za sada iznosi 468, sa ukupno 1.028 imena optuženih. Presude su izrečene između 1992. godine, kada su otvoreni prvi predmeti u Hrvatskoj, i 2019. godine.

Najveći broj presuda izrekli su sudovi u BiH, ukupno 209, dok je u Hrvatskoj najveći broj optuženih – ukupno 396.

- Ova mapa rezultat je našeg posvećenog praćenja međunarodnih i domaćih suđenja za ratne zločine od 2004. godine. Dok smo izvještavali iz sudnice, mi smo se kao novinari često borili da dobijemo sve dokumente. Tokom svih ovih godina sakupili smo značajnu arhivu i željeli smo da je podijelimo sa kolegama, ali i sa javnošću, kako bi praćenje suđenja bilo olakšano i kako bi se zasnivalo na činjenicama - kaže Marija Ristić, regionalna direktorica BIRN-a.

Dodaje da je "ova mapa presuda za ratne zločine dolazi usljed sve većih napora sudova da anonimizuju sudska dokumenta, što nas sprječava da ispravno i tačno izvještavamo sa suđenja".

Na mapu će se dodavati i presude Mehanizma za međunarodne krivične sudove i Specijalizovanih vijeća Kosova.

Međutim, BIRN još uvijek čeka da sudovi u nekim zemljama stave na raspolaganje sve presude.

U ratovima u bivšoj Jugoslaviji stradalo je 125.000 ljudi, a traga se za 12.000 nestalih.

Mapa presuda za ratne zločine je dio BIRN-ove inicijative Balkanska tranziciona pravda, koju finansira Evropska komisija.

Projekat ima za cilj da poboljša javno razumijevanje pitanja tranzicione pravde u zemljama bivše Jugoslavije – Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Makedoniji, Crnoj Gori, Srbiji i na Kosovu.

Mapu možete pogledati ovdje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.