navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Stvarni benefiti

Sve što niste znali o kokosovom ulju: Da li je i koliko dobro za kožu i kosu

Sigurno ste barem jednom negdje pročitali da kokosovo ulje obiluje zdravim sastojcima, ali možda vam niko nije objasnio koji su njegovi stvarni benefiti po kosu i kožu.

Objavljeno: 05.05.2020. u 08:06
get url
text

Pa, krenimo redom:

Da li je dobro za kožu?

Da. Prema riječima dr. Frances Prenna Jones, dermatologinje, kokosovo ulje je odlično sredstvo kada je poremećena barijerna funkcija kože.
Odlično je za obnavljanje kože jer se brzo apsorbira u epiderm. Vitamin E, esencijalne aminokiseline, i već pomenute laurinske i kaprilne kiseline koje čine dio barijerne fukcije, pomažu u održavanju prirodne flore kože, piše elle.com.

Kozmetičarka Debbie Thomas potvrdila je da zasićene masti kokosovog ulja nevjerovatno oporavljaju prirodnu barijeru kože i mogu zadržati vlagu u koži usporavajući isparavanje. Tekstura je lagana i dobro se upija u kožu, da je pritom ne masti.

Da li blokira pore?

Da. Sva ulja koja se prekomjerno koriste mogu biti komedogena (blokira pore), a na skali od jedan do pet, kokosovom ulju pripada broj - četiri. To znači da će lako zapušiti pore i mitisere, stoga se ne preporučuje upotreba na koži sklonoj aknama.

Da li je dobro za kosu?

Da i ne. Kokosovo ulje jedan je od najhranljivijih dubinskih balzama za kosu, a prirodan je i jeftin. Iako intenzivno hidrira, jako ga je teško isprati sa kose u sirovoj formi, tečno ulje se lakše nanosi i ispira. Pogodno je za sve tipove kose, ali najbolje djeluje na prirodne kovrdže i suhu kosu.

Da li je dobro za kožu na glavi?

Da. Njegova prirodna antibakterijska svojstva pomažu u uklanjanju peruti i održavanju kože glave zdravom i hidriranom.

Kako se koristi?

Postoji bezbroj metoda za korištenje kokosovog ulja, od balzama za usne, maske za kosu, hidratora za nokte, hidratantne kreme za tijelo, može privremeno smirivati kožu ali je i čistiti.
Kao sredstvo za čišćenje lica, najbolje ga je koristiti kao prvi korak uklanjanja šminke. Temeljno ćete ga umasirati u kožu, pa ukloniti vlažnom tkaninom, te nastaviti sa drugim korakom čišćenja drugim proizvodom. Tako ulju dajete vremena da se upije, ali ne i da umasti kožu.

Kao hidratant za tijelo, može ga koristiti svako, jer koža tijela nije reaktivna kao koža lica. Stopala su odlična površina za korištenje zbog njegovih antibakterijskih i antigljivičnih svojstava. Nanosi se nakon tuširanja, na čistu i još uvijek vlažnu kožu, kako bi zadržali njenu vlažnost.

Kao ulje za masažu lica, važno ga je koristiti obilno, kako bi vam koža bila klizavija. Masiranjem želite da postignete cirkulaciju i podstaknete limfni sistem, pa je pritisak dozvoljen te je uz klizanje lakše i ono će dorinijeti da ne oštetite kožu. Ipak, u redu je da vam se koža od pritiska zacrveni. Svi pokreti masaže trebaju ići prema gore, kako biste pomogli u podizanju lica i cirkulaciji.

Kao maska za kosu, korištenje preko noći odličan je način rehidratacije suhe i oštećene kose. U mikrovalnoj pećnici zagrijte nekoliko kašika ulja, zatim ga nanesite na kosu posebno obraćajući pažnju na krajeve. Zatim stavite kapu za tuširanje i tako lezite da spavate. Budite sigurni da ste je po ustajanju temeljno isprali.

Koliko ga treba koristiti?

Ne previše. Kokosovo ulje je težak proizvod, pogotovo na kosi. Dugoj, gustoj i gruboj kosi potrebno je do tri kašike ulja, dok je tanjoj i kraćoj kosi dovoljna jedna kašika.

Da li će potaknuti rast kose?

Da i ne. Ne može direktno poboljšati rast kose osim ako ne patite od intenzivno suhe kože glave. U kom slučaju bi rastu pomoglo poboljšanje zdravlja kože.

Trik za kraj: Kokosovo ulje odlično je za masažu glave. Ne samo da uklanjate stres i rasterećujete um, nego istovremeno hidrirate kožu glave i poboljšavate njenu cirkulaciju i zdravlje. Nekoliko kašika ulja je dovoljno uz najmanje 10 minuta masaže.