open-navfaktor-logo
search
Važno
Sve što trebate znati o krvnom pritisku i kada je vrijeme za uzbunu
Održavanje krvnog pritiska u referentnim vrijednostima jako je važno za dobro i zdravo srce. U nedavnom istraživanju koje je provedeno u SAD-u pokazalo se da svaki treći Amerikanac ima povišen ili visok pritisak, a da čak 20 posto njih toga nije ni svjesno.
27.01.2020. u 10:04
get url
text
Mjerenje krvnog pritiska

Pritisak se stvara radom srca poput pumpe. Pri svakom izbacivanju krvi iz srca (sistola), pritisak se povisuje, a kod ulijevanja krvi u srce (dijastola), pritisak se snižava. To su ujedno i dva broja koja ćete dobiti kada odete kod ljekara da vam izmjeri pritisak. Gornji broj predstavlja sistolički krvni pritisak, a donji broj dijastolički.

Krvni pritisak je promjenjiv, mijenja se tokom dana i noći i podložan je mnogim vanjskim i unutarnjim faktorima. Te promjene posljedica su aktivacije brojnih mehanizama kojima organizam nastoji održati odgovarajući protok, ovisno o promjeni životnih uvjeta.

Službeno, povišenim pritiskom smatra se svako mjerenje preko 140/90, ali čim prijeđete 120/80, trebali biste pripaziti na njega. On je odraz pojačanog rada srca te povećanog otpora u stijenci krvnih žila. Zbog povećanog pritiska na krvne žile, srce je pod stalnim opterećenjem.

Povišeni pritisak ili hipertenzija još se naziva i tihim ubicom jer ne pokazuje nikakve simptome i zapravo ga možete uočiti jedino redovnim mjerenjem. Hronično povišen krvni pritisak povećava rizik od bolesti srca i s vremenom ugrožava mogućnost prolaska krvi do mozga, bubrega, očiju i, naravno, srca.

S druge strane, niski krvni pritisak nije opasan osim ako nemate simptome poput vrtoglavice, jakih glavobolja, mučnine i zbunjenosti te padanja u nesvijest. U tom slučaju posjetite ljekara jer bi se moglo raditi o ozbiljnijim zdravstvenim stanjima poput endokrinih bolesti, nedovoljnog unosa hranjivih sastojaka ili problema s lijekovima.

Pritisak se tokom dana mijenja, skače i pada, te ovisi o mnogo faktora. Počinje se dizati nekoliko sati prije nego što se probudite, vrhunac doseže oko podneva, a najniži je dok spavate. Ako vam zatreba više kisika, kao kada trenirate ili probavljate hranu, lako će skočiti da bi vam pomogao u obavljanju tih zadataka.

Zdrava prehrana u koju je uključeno puno voća i povrća, cjelovitih žitarica i oraha pomoći će vam isto kao i redovna fizička aktivnost da održite pritisak normalnim. Pokušajte držati stres pod kontrolom koliko je to moguće. Stalna napetost tjera dodatno izlučivanje hormona, što s vremenom oštećuje arterije i može dovesti do raznih zdravstvenih stanja poput dijabetesa tipa dva.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.