open-navfaktor-logo
search
CIK BiH
Sve stranke koje podržavaju Bećirovića predale i svoju prijavu za Predsjedništvo BiH
Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine predato je 108 prijava političkih subjekata za učešće na Općim izborima 2022. godine.
21.05.2022. u 12:36
get url
text

VEZANI TEKST - Radončić najavio podršku Bećiroviću, a navodno ipak predao prijavu za Predsjedništvo BiH

Saopćeno je to iz CIK-a BiH.

- U skladu sa Uputstvom o rokovima i redosljedu izbornih aktivnosti za Opće izbore 2022. godine, jučer u 16:00 sati je istekao rok za podnošenje prijava za ovjeru političkih stranaka i neovisnih kandidata za učešće na Općim izborima 2022. godine, koji će se održati u nedjelju, 02. oktobra.

U propisanom roku Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine predato je 108 prijava političkih subjekata. Prijavu za ovjeru za učešće na Općim izborima 2022. godine podnijela je 91 politička stranka i 17 neovisnih kandidata - navode iz CIK-a.

Sudeći prema preliminarnim spiskovima Naša stranka, Naroda i pravda, Savez za bolju budućnost te Socijaldemokratska partija predali su prijave i za Predsjedništvo BiH iako su sve ove stranke dogovorile da daju podršku jednom kandidatu, Denisu Bećiroviću. To suštinski, prema izbornim pravilima, znači da je samo SDP trebao predati kandidaturu i za Predsjedništvo BiH.

Preliminarni pregled podnesenih prijava objavljen je na web stranici Centralne izborne komisije BiH, www.izbori.ba.

{$galerijaFotografija}

- Na osnovu Odluke o uvođenju prekovremenog rada, rada u neradne dane i noćnog rada koju je usvojila Centralna izborna komisija BiH, ovaj vikend je radni za sve uposlene u Sekretarijatu Cerntralne izborne komisije BiH i pristupilo se vrlo obimnoj i zahtjevnoj provjeri potpisa podrške birača političkim subjektima za učešće na Općim izborima 2022. godine.

Centralna izborna komisija BiH će u skladu sa propisanim rokovima izvršiti provjere i ovjeriti prijave onih političkih subjekata koji ispunjavaju zakonom propisane uslove, nakon čega se stiču uslovi za podnošenje prijava za ovjeru koalicija ili listi neovisnih kandidata. Odnosno, rok za podnošenje prijava za ovjeru koalicija i listi neovisnih kandidata je od 06. do 14. juna 2022. godine do 16:00 sati - navode također iz CIK-a u saopćenju.

Preliminarna lista CIK
1 od 5
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.