open-navfaktor-logo
search
Struktura izvoza
Sve više izvozimo gotove proizvode, a sve manje sirovine
Na prvom mjestu proizvoda koje najviše izvozimo su autosjedala i presvlake
16.10.2018. u 11:53
get url
text

BiH je sve manje sirovinska baza regije i svijeta, a sve više se na tržištima drugih zemalja mogu naći finalni proizvodi sa oznakom "Made in BiH", kazao je u izjavi za Faktor Enes Ališković, direktor Agencije za promociju izvoza pri Vanjskotrgovinskoj komori BiH.

Već nekoliko godina izvoz iz BiH u druge države raste. Ilustracije radi, u prvih šest mjeseci ove godine izvoz iz BiH je iznosio 5,83 milijarde KM. To je za oko 600 miliona KM ili za oko 12 posto više u odnosu na isti period 2017.

U prvom polugodištu ove godine BiH je najviše izvozila u Njemačku, Hrvatsku, Italiju, Srbiju, Sloveniju, Austriju, Crnu Goru i Tursku.

U prvih petnaestak godina poslije rata na prvim mjestima liste proizvoda koje najviše izvozimo uglavnom su bile sirovine i robe niskog stepena obrade, odnosno takozvani poluproizvodi. Tako su na ovoj listi dominirali drveni trupci, aluminij, željezo, kao i električna energija. Međutim, u posljednjih nekoliko godina stanje se bitno mijenja u korist proizvoda sa visokim stepenom obrade, odnosno finalnih proizvoda.

- To se posebnno odnosi na udio namještaja, kao finalnog proizvoda u izvozu drvne industrije. Osim namještaja, povećava se i udio proizvoda iz oblasti metalske i mašinske industrije, koji spadaju u finalne proizvode, a to se posebno odnosi na autodijelove i određene mašine. Također, u ovu grupu spadaju i proizvodi namjenske industrije, koji bilježe znatan rast izvoza iz godine u godinu. Finalni proizvodi koji ostvaruju pozitivan pomak u izvozu su i iz oblasti proizvodnje lijekova, dok nam je prehrambeni sektor možda i jedna od "boljki" jer uvozimo veliki broj proizvoda koje sami proizvodimo. Međutim i u ovom sektoru dolazi do povećanja izvoza određenih roba, posebno kondiktorskih i mliječnih proizvoda – kazao je Ališković, napominjući kako je je i stopa rasta izvoza finalnih proizvoda otprilike jednaka stopi rasta ukupnog izvoza i iznosi oko 10 posto na godišnjem nivou.

O pozitivnim pomacima govori i podatak da je sa prvog mjesta liste proizvoda koje najviše prodajemo u inostranstvu potisnuta u prethodnim godinama neprikosnovena električna energija.

- Na prvom mjestu u našem izvozu je ipak jedan finalni proizvod, a to su autosjedala i presvlake. Na drugom mjestu je električna energija, na trećem je aluminij, koji spada u sirovine. Na četvrtom mjestu je namještaj, koji je finalni proizvod. Nakon toga ide grupa proizvoda koji ipak spadaju u sirovine, a to su građa, koks i veliki broj proizvoda tekstilne industrije, koja spada u kategoriju Lohn poslova, odnosno proizvoda kojima je potrebna dorada – napomenuo je Ališković.

Prema njegovim riječima, povećanje udjela finalnih proizvoda u ukupnom izvozu ima višestruku korist za ekonomiju bilo koje zemlje. Na ovaj način se povećava profitabilnost firmi jer je dobit koja se ostvaruje prodajom finalnih proizvoda daleko veća nego od prodaje sirovina. Također, povećava se i konkurentnost privrede, kao i bruto društveni proizvod (BDP).

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.