open-navfaktor-logo
search
Nakon jučerašnjeg sukoba
Sve više ljudi na protestima antivaksera ispred zgrade parlamenta na Novom Zelandu
Broj demonstranata ispred novozelandskog parlamenta povećao se u petak dok je policija smanjila napore da rastjera antivakserske proteste, nakon sukoba dan ranije.
11.02.2022. u 08:33
get url
text

U improvizovanom šatorskom naselju koje su stanovnici nazvali "Kamp slobode", vladalo je veselo raspoloženje, uz muziku i ples dok je policija posmatrala iza barikada.

To je u velikoj suprotnosti sa jučerašnjim scenama, kada su grupe policajaca pokušale da rastjeraju demonstrante, pri čemu su uhapšene 122 osobe, javlja AFP.

- Policija nastavlja da prati i sprečava protestne aktivnosti u zgradi parlamenta - rekao je nadzornik Corrie Parnell u saopćenju.

- Policija je identifikovala niz različitih uzroka i motiva među demonstrantima, što otežava otvaranje jasnih i smislenih linija komunikacije - navodi se u saopćenju.

Aktivisti kampiraju na travnjacima ispred zgrade parlamenta četiri dana dok traje protest koji je počeo u utorak nakon sličnih protesta "Konvoja slobode" kanadskih kamiondžija u Ottawi.

Skupštinska zgrada je proglašena zatvorenom za javnost, a broj demonstranata na travnjacima je porastao sa oko 250 na oko 1.500 u petak.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.