Svečana sjednica Općine Centar: Hvala za slobodu borcima 105. motorizovane brigade

objavljeno: 16.02.2018. u 17:58

U sklopu obilježavanja jubilarne 25. godišnjice od formiranja 105. motorizovane brigade Armije RBiH danas je održana u Domu mladih na Skenderiji svečana sjednica Općinskog vijeća Centar Sarajevo.

Slavna 105. motorizovana brigada formirana je 18. februara ratne 1993. godine i sjedište joj je bilo na području općine Centar. Hrabri borci ove brigade učestvovali su u svim bitkama za odbranu Sarajeva od agresije kao i na mnogim ratištima u Bosni i Hercegovini. Kroz redove 105. brigade prošlo je 7.000 boraca, od kojih je 315 poginulo i 2.000 ranjeno, a osam pripadnika je odlikovano najvišim ratnim priznanjem "Zlatnim ljiljanom".

U nedjelju na Grdonju (18. februara) održat će se centralna proslava 25. godišnjice 105. motorizovane brigade.

Uz polaganje cvijeća i prigodna obraćanja, planirano je od 12 sati druženje boraca i porodica poginulih pripadnika 105. brigade, predstavnika Općine, boračkih udruženja, omladine i svih drugih koji to budu željeli.

Za sve zainteresirane je osiguran je prijevoz autobusima koji će polaziti sa trolejbuske stanice kod zgrade Općine Centar u terminima 10,20 sati 10,45, 11,10 i 11,30 sati.

- U strašnim uvjetima opsade Sarajeva, golobradi mladići su se organizirali i uspjeli odbraniti, iako je tada izgledalo neodbranjivo, ono najsvetije, pravo na život i goli opstanak svoj, svoje djece i porodica. Njihovi životi i njihov opstanak, značio je i opstanak i odbranu grada i domovine. Mnogi od njih su za taj cilj položili i svoje živote. Danas ih se sjećamo sa ponosom i tugom. Dragi borci hvala vam na herojskoj odbrani slobode, časti i dostojanstva naše države – kazala je Karolina Karačić predsjedavajuća Općinskog vijeća Centar.

O ratnom putu 105. motorizovane brigade, govorio je Hasan Alić, načelnik Štaba 105. brigade. Naglasivši da ratni put 105. brigade pokazuje i kako se stvarala Armija RBiH, Alić je podsjetio da je Brigada nastala iz malih samoorganizovanih sarajevskih uličnih i mahalskih grupa sa Šipa, Koševskog brda, Crnog vrha, Gorice, Pionirske doline, Nahoreva, Blekinog potoka, Breke, Grdonja, Bjelava, Sedrenika, Medrese, Mihrivoda, Vratnika, Pašinog brda...

Na svečanoj sjednici Općinskog vijeća nagrađene najbolje literarne radove o 105. motorizovanoj brigadi pročitali su njihovi autori - učenici osnovnih škola: Adla Macić (OŠ ''Hasan Kaimija''), Ajdin Karadža (OŠ ''Hasan Kikić'') i Emina Hadžić (OŠ ''Safvet-beg Bašagić''), kojima su predstavnici Općine uručili prigodne novčane nagrade.

Svečanu sjednicu uveličali su nastupi studenta glume Harisa Pinje koji je kazivao pjesmu ''Putevi'' legendarnog Maka Dizdra, dok je Šejla Grgić sa Muzičke akademije otpjevala pjesmu Kemala Montena ''Pismo prijatelju''.

Ovom prilikom su zaslužnim pojedincima uručene povelje i zahvalnice koje im je dodijelila JOB Unija veterana Općine Centar i Sekcija 105. motorizovane brigade za nesebičan doprinos u radu njihove organizacije, navodi se u saopćenju Općine Centar.