Šveđani prekinuli istragu: Odbačene optužbe za silovanje protiv Assangea

Objavljeno: 19.05.17 u 12:08

Tužitelji u Švedskoj su objavili da su odbacili optužbe za silovanje i prekinuli istragu protiv Juliana Assangea, osnivača WikiLeaksa, javljaju mediji. 

Assange se od 2012. nalazi u ambasadi Ekvadora u Londonu
Assange se od 2012. nalazi u ambasadi Ekvadora u Londonu

Podsjetimo, Assange je bio pod sumnjom da je silovao ženu i prijetilo mu je izručenje, pa se zbog toga od 19. juna 2012. nalazi u ekvadorskoj ambasadi u Londonu, gdje je u međuvremenu dobio diplomatski azil.

Assange je osnivač WikiLeaksa, organizacije koja objavljuje tajne informacije i povjerljive dokumente zviždača. WikiLeaks je osnovao 2006. godine, a u fokus međunarodne javnosti došao je kad je 2010. godine počeo objavljivati vojne i diplomatske depeše američke vojske, uz pomoć saradnika u printanim medijima.

Dok je boravio u Švedskoj 2010. godine, Assangea su počeli istraživati zbog slučaja navodnog silovanja. Nedugo zatim nalog za njegovo hapšenje izdat je u Londonu, te se Assange prijavio u policijsku stanicu. Bio je deset dana u zatvoru, a onda su ga pustili uz kauciju. U međuvremenu mu je počelo prijetiti izručenje, a kako bi ga izbjegao, sklonio se u ambasadu Ekvadora.

Assange je tvrdio da ga Švedska želi izručiti SAD-u gdje bi mu sudili za veleizdaju, a možda bi ga i pogubili.