Svečano obilježena 25. godišnjica 44. brdske brigade u Jablanici

objavljeno: 19.01.2018. u 18:58

Učenjem Jasina na mezarju Jasen, polaganjem cvijeća na centralnom spomen obilježju i svečanom akademijom, danas je u Jablanici obilježena 25. godišnjica 44. brdske brigade.

Događaju su uz članove boračkih udruženja i porodica šehida i brojne građane, prisustvovali i predstavnici federalnog, kantonalnog i lokalnog nivoa vlasti, među kojima i predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Edin Mušić.

Na svečanoj akademiji prisutnima su se obratili ratni komandant 44. brdske brigade Enes Kovačević, načelnik Općine Jablanica Salem Dedić, te ratni komandanti 4. korpusa Armije BiH, general Ramiz Dreković, savjetnik federalnog ministra za boračka pitanja, i general Mustafa Polutak.

Oni su u svojim obraćanjima podsjetili na ratne događaje koji su se odvijali na prostoru Općine Jablanica i cijele Bosne i Hercegovine te su se prisjetili šehida koji su dali svoje živote za odbranu, kako Jablanice, tako i cijele BiH.

Savjetnik federalnog ministra za boračka pitanja Ramiz Dreković govorio je o onome što je do sada uradilo Federalno ministarstvo za boračka pitanja na čelu sa ministrom Salkom Bukvarevićem, istakavši kako se i dalje aktivno radi na donošenju zakona koji bi trebali popraviti status boraca, porodica šehida i ratnih vojnih invalida.

Na današnjoj svečanoj akademiji dodijeljene su i nagrade za najbolje literarne radove, te nagrade pobjednicima turnira u stolnom tenisu i tavli, koji su održani u povodu obilježavanja godišnjice 44. brdske brigade.