open-navfaktor-logo
search
U ponudi 120 ostvarenja
Svečano otvaranje u petak: Tuzla film festival veći nego ikad
U glavnoj konkurenciji je sedam dugometražnih fimova iz zemalja regiona,
10.10.2018. u 13:38
get url
text
Tuzla film festival, TFF

Tuzla film festival (TFF) bit će svečano otvoren u petak u 19.30 sati u Bosanskom kulturnom centru (BKC) u Tuzli, a posjetioci će moći pogledati film "Južni vetar" srbijanskog reditelja Miloša Abramovića. Sedmi po redu TFF, ove godine će trajati osam dana i po dužini se priključuje porodici nešto većih evropskih festivala.

- Prelazimo u B kategoriju u Evropi, a već sada možemo reći da smo na Balkanu pri samom vrhu. Ove godine imali smo prijavljenih oko 800 filmova, a izabrali smo oko 120 - kaže direktor TFF-a Boris Balta.

Fesitival ima pet programa, a posjetici će moći pogledati dugometražne i kratkometražne igrane filmove, dokumentarne i animirane te filmove mladih reditelja u posebnoj kategoriji pod nazivom "Future generation short films".

U glavnoj konkurenciji je sedam dugometražnih fimova iz zemalja regiona, a svake večeri bit će prikazan po jedan u terminu od 19.30 sati. Sve počinje u petak u BKC-u s pomenutim filmom "Južni vetar" u BKC-u, dok će ostali filmovi biti prikazani u Narodnom pozorištu Tuzla. Film "Mali" Antonia Nuića na programu je u subotu, dan kasnije slijedi "Meso" Saše Hajdukovića, potom u ponedjeljak "Teret" Ognjena Glavonjića, zatim "8 Povjerenik" Ivana Salaja, u srijedu "Ministarstvo ljubavi" Pave Marinkovića, dok je u četvrtak na programu "Miner" Hanne Slak.

- Na balkanu trenutno ima između 150 do 180 filmaskih festivala, a ovaj tuzlanski, po ovogodišnjem programu, može se svrstati među 15-20 najboljih. Bilo je puno skeptika kada je sve krenulo prije sedam godina, ali pokazalo se da TFF itekako vrijedi. Posebno treba istaći četiri programa, odnosno duge, kratke, dokumentarne i animirane filmove, a to je kvartet koji nema niti jedan festival na ovim prostorima - kaže profesor sa Akademije dramskih umjestnosti Tuzla Srđan Vukadinović.

Ulaznice za otvaranje TFF-a i projekciju filma "Južni vetar" koštaju 10 KM, a za ostale dugometražne filmove i zatvaranje cijena je pet KM. Ulaz na sve ostale projekcije kratke igrane, animirane, dokumentarne i internacionalne filmove je slobodan.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.