open-navfaktor-logo
search
Maglaj
Svečano otvorena Kuršumlija džamija, simbol prijateljstva BiH i Turske
Džamiju je, nakon svečanog presijecanja vrpce, otvorio zamjenik ministra kulture i turizma Turske Serdar Cam
05.05.2019. u 16:56
get url
text

U prisustvu velikog broja građana, zvanica iz BiH i Republike Turske danas je svečano otvorena obnovljena Kuršumlija džamija u Maglaju, za čiju je restauraciju ponajviše zaslužna Turska agencija za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA).

Svečana ceremonija otvaranja upriličena je danas na Trgu Alije Izetbegovića, ispred Kuršumlije džamije, a džamiju je, nakon svečanog presijecanja vrpce, otvorio zamjenik ministra kulture i turizma Turske Serdar Cam.

Svečanom otvorenju prisustvovao je ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović, predsjednik Turske agencije za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA) Serkan Kayalar, ambasador Turske u BiH Haldun Koc, premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirza Ganić, muftija zenički Mevludin ef. Dizdarević, predstavnici lokalne vlasti i turskih institucija u BiH.

Ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović je u obraćanju prisutnima rekao da otkako je Recep Tayyip Erdogan došao na poziiju premijera Turske, a poslije i na poziciju predsjednika te zemlje "mi smo vidjeli da je to jedna drugačija Republika Turska koja prijateljski i s ljubavlju pristupa svim narodima i cijelom svijetu". 

- Mi, Bošnjaci, znamo uzvratit dobro dobrim i selamimo tog velikog čovjeka Recepa Tayyipa Erdogana - dodao je Osmanović.

Kako je rekao Osmanović, ono što radi agencija TIKA u BiH mjeri se desetinama miliona maraka. Podsjetio je na obnovu mnogih vjerskih i historijskih objekata.

Podsjetio je da je Armija Republike BiH na čelu s rahmetli predsjednikom Alijom Izetbegovićem branila sve sakralne vjerske objekte u BiH i dodao da su sačuvani svi objekti, i islamski, i pravoslabni, i katolički. i jevrejski, što je odlika bosanskog, bošnjačkog čovjeka.

Zamjenik ministra kulture i turizma Republike Turske Serdar Cam je zahvalio brojnim građanima koji su uprkos kišovitom vremenu došli na današnje svečano otvorenje džamije.

Podsjetivši da je 2013. posjetio ovu džamiju tokom restauracije, Cam je izrazio nadu da će ova džamija dugi niz godina služiti vjernicima ovih prostora.

- Bosna i Hercegovina je uvijek u našim srcima i mislima, posebnu pažnju smo posvetitili pomoći ovom kraju nakon katastrofalnih poplava, kada je obnovljeno oko 500 objekata, potrudili smo se da tada pružimo pomoć našim prijateljima, našoj braći u Maglaju - rekao je Cam.

Naglasio je značaj projekata koje Turska provodi u BiH s ciljem otvaranja novih radnih mjesta, edukacije, projekata u oblastima obrazovanja, kulture i turizma, ali i poljoprivrede.

Načelnik općine Maglaj Mirsad Mahmutagić je rekao da "danas iz Maglaja šaljemo poruku optimizma".

- Naša džamija Kuršumlija ponos je Maglaja i spomenik je snage i islamske kulture. Njena restauracija je simbol bratstva naših naroda - kazao je on i dodao:

"Nećemo zaboraviti pomoć Turske nakon nemilih poplava, kada je TIKA restaurirala više stotina objekata i pomogla stotine porodica".

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirza Ganić je kazao da danas "ponosno svjedočimo restauraciji džamije, po kojoj je Maglaj nadaleko poznat".

- Džamije trebamo poštovati, uvažavati i voljeti, jer su one izvor dobra i služe dobru, u njima odgajamo ljude - rekao je Ganić, podsjetivši da je juče otvorena i Aladža džamija u Foči.

Ganić je posebno zahvalio Turskoj na podršci koju je pružala i pruža Bosni i Hercegovini.

Ambasador Turske u BiH Haldun Koc je podsjetio da je Bosna i Hercegovina zbog svog multietničkog sastava jedna posebna zemlja te naglasio da je stabilnost BiH ujedno i stabilnost cijelog Balkana.

Podsjetio je da je predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan u četvrtak primio članove Predsjedništva Bosne i Hercegovine kada su potpisani i važni sporazumi te da je juče otvorena i Aladža džamija u Foči, a sve su to, kako je kazao, pokazatelji dobrih odnosa ovih država.

Nakon svečanog otvorenja džamije, zamjenik ministra kulture i turizma Turske Cam i predsjednik TIKA-e Kayalar obišli su porodice čije su kuće obnovljene uz podršku Turske, nakon katastrofalnih poplava koje su 2014. godine pogodile područje Maglaja, ali i Bosne i Hercegovine i regiona. TIKA je u periodu nakon poplava u BiH pomogla rekonstrukciju oko 500 objekata, do čega oko 400 na području Maglaja. 

Tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu džamija je bila teško oštećena, ali je odmah nakon rata počela njena sanacija i konzervacija. 

Turska agencija za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA) pristupila je projektu zaštite i očuvanja ovog nacionalnog spomenika kulture nulte kategorije, dok je izvođenje radova povjereno firmi USRA iz Burse. Nakon opsežnih istraživačkih radova, džamija je oslikana baš kao i u vrijeme kada je izgrađena.

Kalavun Jusuf-pašina džamija, Kuršimlija u Maglaju jedan je od najvrjednijih spomenika kulture u Bosni I Hercegovini. Biser je osmanske arhitekture i jedna od najljepših potkupolnih džamija u BiH. Ime je dobila po kuršumu, odnosno olovu, jer je njime bila i pokrivena. Njen vakif bio je Jusuf-paša Budimlija ili Maglajac. Džamija je sagrađena oko 1560. godine. Potiče iz ranog “stambolskog perioda klasične arhitekture”, iz vremena Mimara Sinana koji je gradio najljepše džamije u Istanbulu i Osmanskom Carstvu. 
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.