open-navfaktor-logo
search
Mostar
Svečano otvorena najsavremenija škola u FBiH: Najveće zasluge pripadaju SDA
Novi objekat ima 18 učionica sa popratnim kabinetima, veliku sportsku dvoranu koja zadovoljava sve uslove za održavanje međunarodnih sportskih utakmica, biblioteku...
25.09.2018. u 13:30
get url
text

U Mostaru svečano otvorena najsavremenija škola u FBiH: Najveće zasluge pripadaju SDA

Višegodišnja težnje za novim i adekvatnim školskim objektom, primjerenim za normalan rad i boravak djece, konačno je postala stvarnost. Učenici Osnovne škole Gnojnice koji žive u južnim mostarskim predgrađima Dračevice, Gnojnice, Carski vinogradi, Kočine i Masline, dobili su novu školsku zgradu okruženu vinogradima.

Svečano otvaranje novosagrađenog objekta upriličeno je danas pred velikim brojem zvanica. Učenici sa svojim nastavnicima su pripremili zanimljiv kulturno-zabavni program. 

-Imajući u vidu cjelokupnu situaciju u oblasti obrazovanja u Hercegovačko-neretvanskom kantonu i Gradu Mostaru, u školi Gnojnice su bili najteži uslovi za obrazovanje učenika. Upravo je zbog toga ogroman značaja ove škole - rekao je gradonačelnik Mostar Ljubo Bešlić.

{$galerijaFotografija}

Ukupna vrijednost investicije je 5 miliona maraka od čega je Grad Mostar finansirao skoro pola, tačnije 2.231.000,00 maraka. Posebno je istaknuo da najveće zasluge pripadaju SDA, jer su njihovi vijećnici, još dok su bilu u Gradskom vijeću, pokrenuli inicijativu za izgradnju škole.

Edin Mušić, predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta FBiH je istaknuo kako su sretni što su djeca,  koja su do sada radila u veoma lošim uvjetima, konačno dobila savremeno opremljen objekat.

-Jedno od naših političkih obećanja koje smo dali pred izbore 2014. godine, nakon izgradnje Osnovne škole Zalik, a ideja je postojala od ranije, je bila izgradnja ove škole. Ovaj objekat zasigurno možemo nazvati generacijskim ponosom. Za naredni period naše težište će biti usmjereno na  gradnju sportske dvorane u Potocima - poručio je Mušić.

Vlada Federacije BiH je učestvovala sa 200.000 KM, Ministarstvo za raseljene osobe i izbjeglice FBiH 190.000 KM, Ministarstvo kulture i sporta FBiH 55.000 KM te Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH 40.000 KM.

Federalna ministrica obrazovanja i nauke Elvira Dilberović je poručila kako je ovaj dan prvenstveno poseban za stanovnike ovog područja.

-Znamo da su roditelji u proteklom periodu djecu iz ovog područja slali u druge škole u Mostaru,  što je pogotovo za malu djecu po svakakvim vremenskim neprilikama, bilo nezgodno i nepouzdano, i s te strane ovaj objekat je opravdan - kazala je Dilberović.

Resorni kantonalni ministar Rašid Hadžović je poručio kako je presretan da djeca iz južnih mostarskih naselja više neće morati da idu u druge škole.

-Djeca imaju savremene učionice i metodička pomagala a nastavnici imaju fantastične uslove za rad - dodao je.

Hercegovačko-neretvanski kanton je u izgradnju škole uložio 1.926.990 maraka. 

Enes Džiho, direktor Osnovne škole Gnojnice, koju trenutno pohađa 433 učenika, rekao je da objekat ima 18 učionica sa popratnim kabinetima, veliku sportsku dvoranu koja zadovoljava sve uslove za održavanje međunarodnih sportskih utakmica, biblioteku...

Otvaranje OŠ Gnojnice 25. 09. 2018.
1 od 7
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.