open-navfaktor-logo
search
Posjetili smo
Svečano otvorena pa zjapi prazna: U Bistričku stanicu "uselili" samo junaci Šibe Krvavca, turista ni na mapi
Iako je prije nešto više od mjesec, 6. aprila, na Dan Grada Sarajeva, obnovljena Bistrička stanica svečano otvorena, za posjetioce vrata ovog objekta otključana su tek početkom ove sedmice.
11.05.2022. u 20:34
get url
text

Željezničku stanicu Bistrik, koja je rekonstruisana i adaptirana po izvornom obliku, svečano je otvorila gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić, a njenu obnovu, podsjetimo, započeo je prethodni gradonačelnik Abdulah Skaka.

Iako zgrada željezničke stanice, sa svojim naglašenim kosim krovovima i bogato obrađenim drvenim strehama, tipičnim za austrougarski period, izaziva divljenje, ona još nije na mapi turista koji posjećuju glavni grad BiH, u što se na licu jesta uvjerila i ekipa Faktora.

Za vrijeme naše posjete, od 11 do 12 sati, iako je besplatan ulaz, zgradom je prošlo samo dvoje ljudi...

{$galerijaFotografija}

Bistrička stanica, iako je zamišljena kao multifunkcionalni prostor, koji ponovo treba biti mjesto susreta, za sada nudi samo muzejsku postavku filma "Valter brani Sarajevo", koju je besplatno ustupio Filmski centar Sarajevo. Čine je rekviziti iz "Valtera", te likovi reditelja Hajrudina Šibe Krvavca i glavnih likova iz filma realistično urađenih u prirodnoj veličini i u kostimima iz filma.

Scena koja je uvrštena u istoimenu seriju "Valter brani Sarajevo" snimljena je upravo na platou ispred stanice, u kojoj sarajevski ilegalac (Faruk Begoli) i kurir (Neda Arnerić) u razgovoru prvi put spominju ljubiteljima ovog filma dobro poznatu lozinku: "Vazduh trepti kao da nebo gori."

Postavka se nalazi na jednom spratu, zauzima trećinu unutrašnjosti muzeja, dok su drugi sprat, i ogroman prostor, gdje je posljednji voz ispraćen 1978. godine, inače planiran za ugostiteljski objekat, još uvijek prazni. 

Posjetioci će sačekati na ćeif uz kafu, jer, u toku je tender za ugostiteljski objekat, koji se mora uklopiti u priču Bistričke stanice. Za sada, mogu uživati u panoramskom pogledu na Sarajevo s jednih od prozora Bistričke stanice.

Bistrička stanica, 11.05.2022.
1 od 14
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.