open-navfaktor-logo
search
Jaka konkurencija
Švedski Lindab zatvara IMP Klimu, pogođeno i poslovanje u BiH
Švedska grupacija Lindab odlučila je zatvoriti IMP Klima Group u slovenskoj Idriji, a čime će biti pogođeno i poslovanje u Bosni i Hercegovini.
01.07.2020. u 13:01
get url
text

- Proizvodnja klima uređaja u Sloveniji bit će zaustavljena do kraja 2020. godine, napisali su u saopćenju za javnost na web stranici kompanije. Odluka o zatvaranju IMP Klima teška je jer utječe na mnoge zaposlenike koji su dali sve od sebe da poboljšaju rad kompanije, rekla je Ola Ringdahl, predsjednica i izvršni direktor kompanije Lindab, izvijestio je dnevni list Delo.

- U Evropi postoje mnogi proizvođači klima uređaja, a konkurencija je izuzetno jaka. Ako niste jedan od najboljih ili najvećih igrača, teško je postići zadovoljavajuću profitabilnost. U Lindabu sve poslovne jedinice moraju doprinijeti našem 10-psototnom operativnom cilju marže. Za IMP Klima ne vidimo realan put ka profitabilnosti i rastu. Zbog toga smo odlučili zatvoriti poslovanje - navodi se na web stranici gdje je obraložena odluka o zatvaranju.

Lindab grupa koja razvija, proizvodi i prodaje sistemska rješenja za pojednostavljenu gradnju i unutrašnju klimu, zapošljava više od 4.600 ljudi u 32 zemlje.

Zatvaranje pogona zahvatit će 226 zaposlenih, od čega 212 zaposlenih u Sloveniji i 14 u Srbiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini.
Jednokratni troškovi, uključujući otpremnine i troškove otpisa, procjenjuju se na 60 do 70 miliona SEK (5,7 do 6,6 miliona eura), od kojih će glavni dio negativno utjecati na operativnu dobit u drugom tromjesečju 2020. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.