Švercovao drogu iz Crne Gore u BiH: Radivoju Lučiću pet godina zatvora

Objavljeno: 11.01.17 u 12:52 Autor: M. M.

Sud Bosne i Hercegovine izrekao je presudu kojom je Radivoja Lučića (42) iz Plužina (Crna Gora) proglasio krivim za organizirani kriminal i neovlašteni promet opojnim drogama, te ga osudio na pet godina zatvora.

Lučić uhapšen u akciji MUP-a RS-a    FOTO: ILUSTRACIJA
Lučić uhapšen u akciji MUP-a RS-a FOTO: ILUSTRACIJA

Presuda je izrečena nakon što je Lučić sa Tužilaštvom BiH potpisao sporazum o priznanju krivnje, te se odrekao suđenja, kao i žalbe na visinu sankcije koju mu Sud izrekne.

Lučić je proglašen krivim što je od novembra 2014. do aprila 2015. godine, na području Bosne i Hercegovine i Crne Gore, organizirao grupu za organizovani kriminal, te je kao organizator rukovodio neovlaštenom međunarodnom preprodajom marihuane, hašiša i heroina i to sa teritorije Crne Gore na teritoriju Bosne i Hercegovine.

Lučiću će u kaznu biti uračunato vrijeme koje je proveo u pritvoru, a koji mu je novim rješenjem produžen do upućivanja na izdržavanje kazne. On je obavezan i da plati troškove krivičnog postupka, a oduzeta mu je i imovinska korist stečena izvršenjem krivičnog djela u iznosu od 7.100 eura.

Lučić je, zajedno sa Draganom Jovovićem (34) uhapšen u akciji "Dijamant", koju su, po nalogu Tužilaštva BiH izveli pripadnici MUP-a RS-a, u saradnji sa Tužilaštvom Crne Gore i MUP-om Crne Gore.