Svetlana Cenić pita, Faktor odgovara: 4G mreža kasni zbog Juskinog ministarstva

Objavljeno: 16.10.17 u 08:08 Autor: A. Šarenkapa

Proteklih dana novoimenovana predsjednica Nadzornog odbora kompanije BH Telecom izjavljivala je u medijima kako joj je žao što u BiH nije uspostavljena 4G mreža mobilnih komunikacija, odnosno nova generacija interneta koja omogućava daleko bržu razmjenu podataka, pitajući se zašto to do sada nije učinjeno.

Uvođenje 4G mreže čekalo na Ismira Jusku FOTO: ARHIV
Uvođenje 4G mreže čekalo na Ismira Jusku FOTO: ARHIV

Umjesto da o tome lamentira u medijima trebala se raspitati kod onog koji ju je predložio na funkciju u Nadzornom odboru BH Telecoma, odnosno kod predsjednika SBB-a Fahrudina Radončića i njegovog ministra Ismira Juske. Od njih je, iz prve ruke, mogla saznati zašto u BiH još nije u upotrebi 4G mreža, koju već godinama koriste stanovnici gotovo svih evropskih i razvijenih svjetskih država.

Kako smo obaviješteni od naših izvora, najvažniji razlog zbog kojeg još uvijek nije uspostavljena 4G mreža je zastoj koji se dogodio pri usvajanju Politike sektora elektronskih komunikacija. Ovaj dokument, koji je na Vijeću ministara usvojen tek krajem maja ove godine, trebalo je pripremiti Ministarstvo prometa i komunikacija BiH, na čijem čelu je SBB-ov kadar Ismir Jusko. Zapravo, svi učesnici u lancu koji rade na pripremi za uvođenje 4G mreže mjesecima su čekali na usvajanje ove politike, kako bi mogli početi pripreme.

- Tom politikom je, između ostalog, propisan jedan od najvažnijih preduvjeta za nastavak procesa uvođenja 4G mreže, a to je kome će biti dodijeljene frekvencije za njeno korištenje. Naime, trebalo je odlučiti da li će ovaj frekventni spektar biti ponuđen u cijelosti ili će biti "isparcelisan", kao i da li će biti ponuđen na licitaciji najboljim ponuđačima, ili će biti predat uz naknadu postojećim telekom operaterima u BiH. Bez odgovora na ova pitanja nije se mogao napraviti niti jedan korak ka uvođenju 4G mreže – saznali smo u Vijeću ministara.

I opet, kada je usvojena Politika, na potezu je Juskino ministarstvo. Naime, sada treba oformiti radnu grupu, koja će na osnovu usvojenog dokumenta, razraditi detalje pod kojima će dozvole biti dodijeljene BH Telecomu, m:telu i Eronetu. Potrebno je utvrditi visinu naknade, način plaćanja, odnosno da li će operateri ovaj iznos morati platiti odjednom ili "na rate", da li će imati grejs period prije plaćanja naknade ili će taj trošak morati izmiriti prije dobijanja dozvole, te koliko će trajati rok njenog važenja. Također, potrebno je utvrditi i način razvoja tehnologije, odnosno da li će signal 4G mreže biti pušten u svim mjestima u BiH odjednom, ili će se ići postupno, da li će se krenuti iz velikih centara ili iz manjih mjesta i drugo.

Paralelno s tim Regulatorna agencija za komunikacije, kao i telekom operateri, provode pripreme u domenu ispunjavanja tehničkih uvjeta za početak korištenja 4G mreže, uključujući i nabavku nedostajuće opreme. Naime, telekom operateri već duže vremena govore da su tehnološki spremni za puštanje testnog signala 4G mreže i da smo čekaju da država obavi svoj administrativni dio posla, kako bi mogli nabaviti i svu preostalu opremu potrebnu za korištenje ove tehnologije.

- Ukoliko ne bude prepreka u radu radne grupe, svi administrativni uvjeti bi trebali biti ispunjeni najranije za šest mjeseci, nakon čega bi trebalo još neko kratko vrijeme i operaterima za posljednje pripreme, prije nego što zvanično počne korištenje 4G mreže – saznajemo u Vijeću ministara.