open-navfaktor-logo
search
Krizni štab HNK
Svi štićenici i uposlenici Doma za socijalno zbrinjavanje u Stocu bit će testirani
Predstavnici Kriznog štaba HNK iznijeli su na današnjoj rediovnoj press konferenciji informacije o slučaju potvrde koronavirusa kod uposlenice Doma za socijalno zbrinjavanje osoba s invaliditetom u Stocu.
16.04.2020. u 14:08
get url
text

Radi se o uposlenici rođenoj 1993. godine, Prema CIPS-u, osoba ima prebivalište u Trebinju, povremeno živi u Berkovićima, a radi u Stocu.

Rečeno je da su urađene sve epidemiološke mjere u svrhu zaštite štićenika i uposlenika ovog doma.

- Uzeti su brisevi od deset uposlenika 15.aprila, dobili smo nalaz da je od njih 10 jedna osoba pozitivna. U Domu se planira testirati svih 155 štićenika i 67 radnika. Zaposlenica radi kao edukator-rehabilitator u Domu. Sinoć je obavljen epidemiološki izvid i razgovor s oboljelom, detektirani su primarni i sekundarni kontakti, obavljen razgovor s primarnim kontaktima i svi su stavljeni u izolaciju - rečeno je.

Nastavljeno je testiranje zaposlenika u Domu te je danas uzeto 30 briseva. Obavljeno je i mjerenje temperature svih štićenika i zaposlenika, te tokom jutra niko od njih nije imao povišenu temperaturu. Iz Doma su također kazali kako su uvedene restriktivne mjere ko može ući u Dom.

- Zabranjene su posjete, također, jedan broj zaposlenika je poslan kući da bude u pripravnosti.Štićenici koji su imali povišenu temperaturu ili pak zdravstvene tegobe i prije su testirani i bili su negativni - poručeno je iz Doma.

Također, kako je rečeno danas, U Domu zdravlja Čapljina sedam je zaraženih, a devet radnika u samoizolaciji i zasad su negativni.

Kada je u pitanju Crveni križ nema pozitivnih osoba, a tačno je kako je jedna osoba volontirala, te da je ona bila pozitivna.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.