Švicarac "pomeo" Čilića: Federer postao kralj Wimbledona bez izgubljenog seta!

Objavljeno: 16.07.17 u 16:56

Roger Federer opet je prvak svijeta! Švicarski teniser osvojio je Wimbledon, nezvanično prvenstvo svijeta i ispisao historiju. U finalu je za 103 minute igre deklasirao Marina Čilića sa 6:3, 6:1 i 6:4. 

 

Federeru je ovo osma titulom u Engleskoj i postao je rekorder na ovom Grand Slamu, s obzirom na to da je iza sebe ostavio Williama Renshawa i Pete Samprasa, koji imaju po sedam naslova.

Švicarcu, koji će 8. augusta proslaviti 36. rođendan, ovo je bilo 29. finale na Grand Slam turnirima, na kojima je skupio rekordnih 18 trofeja.

Što se tiče današnjeg finala ono je bilo jednosmjerna ulica od petog gema prvog seta. Tada je Federer napravio break, a prvi set riješio je u svoju korist sa 6:3. Već na startu drugog seta Švicarac je napravio novi break, za 2:0, a Čilić je tada zatražio medicinski time-out. U njegovim očima bile su vidljive i suze, ali je stisnuo zube i nastavio meč.

Federer je drugi set dobio sa 6:1, a u trećem, ispostavit će se i posljednjem, break je napravio kod rezultata 3:3 i ovaj set riješio je u svoju korist sa 6:4.

Švicarac je do novog naslova stigao bez izgubljenog seta. Redom su padali Dolgopolov, Lajović, Zvezer, Dimitrov, Raonić, Berdych i na kraju Čilić! Svaka čast majstorije!