Švicarski "Neue Zürcher Zeitung": Prema komšijama Hrvatska se ponekad ponaša posve neuračunljivo

Objavljeno: 11.10.17 u 14:20

Vodeći švicarski list "Neue Zürcher Zeitung" (NZZ) objavio je vrlo oštru analizu položaja Hrvatske u Europskoj uniji, kao i stanja hrvatskog društva, a izjave predsjednice Kolinde Grabar Kitarović o BiH ocijenili su "besmislenima".

Hrvatska je problematično dijete Evropske unije
Hrvatska je problematično dijete Evropske unije

Premijer Andrej Plenković je pak prikazan kao neodlučni proeuropski političar, koji se više boji svoje stranke nego opozicije. Tekst Andreasa Ernsta objavljen je pod znakovitim naslovom "Hrvatska njeguje svoja neprijateljstva sa komšijama".

- Najnovija članica EU-a nakon četiri godine od pristupanja propustila je ispuniti očekivanja - konstatira Neue Zürcher Zeitung i dodaje: - Hrvatska je trebala preuzeti vodeću ulogu u regiji, a ona se svađa sa komšijama i unutar same sebe.

NZZ ističe da je Hrvatska razočaranje i u ekonomskom smislu i da je prosječni prihod po stanovniku 40 posto europskog prosjeka.

Kolinda pogoršava odnose s BiH

- Prema komšijama ova zemlja ponekad se ponaša posve neuračunljivo - smatra švicarski list i navodi sukobe koje Hrvatska ima sa Slovenijom, Srbijom, BiH i Mađarskom.

Naročito se apostrofiraju izjave predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović od deset hiljada terorista u BiH kao "besmislice" i to što potpaljuje sukob sa susjednom državom bez razloga. Kolindu se optužuje da ne uzima u obzir posebnu odgovornost Hrvatske kao supotpisnice Dejtonskog sporazuma za BiH te da je hrvatska predsjednica "neopterećeno odlučila ići u suprotnom pravcu".

Sa Slovenijom je problem arbitražna odluka o granici, za koju NZZ piše da je "ponajviše stvar nacionalnog prestiža" za Hrvatsku, s obzirom na to koliko ima morske obale. Kaže se i da je Slovenija odlučila blokirati primanje Hrvatske u OECD i da razmišlja o tužbi pred Sudom EU-a, dok Hrvatska uopće ne priznaje arbitražu "i traži nove pregovore".

Ojačale revizionističke snage

Švicarski list ironično konstatira da nema kraja "hrvatskim napetostima sa komšijama", ali i da je živahna situacija u unutarnjopolitičkim odnosima.

- Premijer Plenković ima knap većinu u parlamentu. Ovisi o nepouzdanoj podršci krajnje desnice u svojoj stranci, kao i od manjinskih predstavnika. Nedostaje mu unutarnja sigurnost da bi mogao vladu voditi postojanim smjerom - piše NZZ i dodaje da je Plenkoviću "trebalo deset izgubljenih mjeseci" da makne ploču s ustaškim pozdravom ZDS iz Jasenovca.

- I unutar društva i unutar vlade u Hrvatskoj se vodi kulturni rat. Kao i u nekim drugim evropskim državama, i u Hrvatskoj su narasle revizionističke snage, koje smatraju da s historijom Drugog svjetskog rata ne trebamo imati tako "zgrčen"'odnos - piše NZZ.

Navodi se i konkretan primjer umanjivanja broja ubijenih u Jasenovcu, kao i pokušaje da se zločini u logoru pripišu komunistima.

- Vlada je ploču s ustaškim pozdravom prenijela deset kilometara od bivšeg koncentracionog logora!?

No dok je Plenkoviću trebalo deset mjeseci da to odluči, "u javnosti se vodila strašna debata o tome je li fašistički pozdrav zapravo "stari hrvatski, kako je ustvrdila i predsjednica". NZZ zaključuje da Hrvatsku blokira "nerazriješen odnos prema prošlosti" i da se zbog toga vlada boji desnih snaga jer u "zemlji se vodi kulturni rat".

Švicarski list na samom kraju svoje analize piše da ne očekuje kako će se Hrvatska ubrzo oporaviti ni ekonomski ni društveno.

Članak Neue Zürcher Zeitung najnoviji je primjer tema kojima Hrvatska konkurira za interes stranih medija. O zabrinjavajućem stanju u Hrvatskoj, koje se u evropskim medijima počinje opisivati kao "problematično dijete", nedavno je pisano u njemačkom listu "Frankfurter Allgemeine Zeitung", a prije toga u austrijskim listovima „Die Presse" i "Der Standard".

Imidž Hrvatske prilično je narušen unutar Evropske unije, s obzirom na to da se ističemo samo svađama i iznevjerenim očekivanjima. Znakovito je i da strani mediji prepoznaju kako je aktuelno vođstvo države nedoraslo izazovu.