open-navfaktor-logo
search
Porijeklom iz BiH
Švicarski reprezentativac objasnio kako je "izbjegao" služenje vojnog roka
Fudbalska reprezentacija Švicarske priredila je najveću senzaciju u osmini finala Evropskog prvenstva.
30.06.2021. u 13:44
get url
text

Selekcija koju s klupe predvodi Vladimir Petković porazila je aktuelne svjetske prvake boljim izvođenjem penala, nakon što je prethodno uspjela nadoknaditi dva gola zaostatka.

Pogodak u 90. minuti za 3:3 i produžetke postigao je Mario Gavranović, fudbaler čiji su korijeni iz Gradačca, dok je dva prethodna pogotka za Švicarce postigao Haris Seferović.

VEZANI TEKST - Dva gola Francuzima: "Babo" Haris Seferović razbio svjetske prvake

Za Marija Gavranovića, koji je sjajno izvedenim udarcem s bijele tačke uspješno otvorio seriju penala za Švicarsku, vezana je i jedna zanimljiva priča, a koja se tiče služenja vojnog roka.

Iako nikada nije ratovala, u Švicarskoj je obavezno služenje vojnog roka, a oni koji se ne odluče za to, dužni su uplaćivati novčane "penale" u iznosu od tri posto prihoda do 30. godine života.

Ipak, Gavranović je izbjegao vojsku...

- Javio sam se kad je trebalo ići na regrutaciju, ali medicinska komisija procijenila je da sam nesposoban za vojsku, i to zbog sportskih povreda - ispričao je Gavranović jednom prilikom, te dodao:

- Naravno, već sam tada profesionalno igrao fudbal i nije mi bila neka luda želja ići u vojsku, ali nije mi to bio ni neki problem. No, odluka je bila takva kakva jest, uprkos činjenici da sam i tad, kao i danas kad imam dva treninga dnevno i utakmice svaki dan, bio profesionalni sportista.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.