navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Tragač za veseljima

Svirač Yusuf Cetin pola stoljeća svjedoči najsretnijim danima parova

Yusuf Cetin (65), iz Ankare, u Republici Turskoj, od 15. godine sviranjem bubnja (goč, tapan) na slavljima, uključujući svadbe i ispraćaje u vojsku, decenijama svjedoči najiskrenijim emocijama prisutnih.

Objavljeno: 05.12.2021. u 10:30
get url
text

Na ulicama distrikta Altindag, posebno u ljetnom periodu, kada je mnogo svadbi, često se može čuti muzika, a neizostavni dio slavlja su svirači bubnjeva i zurli. Upravo ovi bubnjevi, koji se u Turskoj nazivaju davul, neizostavni su dio proslava, a koriste se čak i u vrijeme mjeseca posta muslimana - ramazana.

Jedan od svirača je i Cetin, koji u jutarnjim satima dolazi u ulice kojima često prolaze svatovi. Svaki dan u ruke uzima bubanj, o kojem se posebno brine, i traga za veseljima i tako zarađuje sredstva koja mu pomažu da prehrani porodicu.

Kazao je kako se 50 godina bavi sviranjem bubnja, poslom koji ne nosi socijalnu sigurnost. Ljeti, kada je mnogo slavlja, bavi se sviranjem bubnja, dok u zimskom periodu traži i druge načine zarade.

- Ovim poslom smo uspjeli prehraniti porodicu, dijete odškolovati, odgojiti, postati umjetnik - rekao je Cetin, koji se nada da će se i u budućnosti baviti ovim poslom.

Kazao je kako svadbe obično počinju u maju i traju do novembra te da u tom periodu nastoji zaraditi sviranjem.