Svjedočanstvo o najvećoj bh. rani: U Visokom izvedena predstava o genocidu Srebrena krv

Objavljeno: 20.11.17 u 21:24

U prostorijama medrese Osman ef. Redžović u Visokom, danas je izvedena predstava “Srebrena krv“, koja govori o najvećem zločinu u Evropi nakon Drugog svjetskog rata, a koju je režirao Nedim Malkočević.

Predstava je izvedena u okviru manifestacije “Sedmica bosanske kulture“, kojom se od 20. do 27. novembra u ovoj ustanovi obilježava Dan državnosti Bosne i Hercegovine.

Oko 250 učenika medrese u Visokom, danas je sa velikom pažnjom pratilo potresno svjedočanstvo o sudbini dvojice braće Nermina i Kerima, koji prilikom pada Srebrenice u julu 1995. godine pokušavaju krenuti ka slobodnoj teritoriji.

U emotivnoj predstavi se govori o prijeratnom životu u Srebrenici, likovi se prisjećaju prošlosti, a na originalan umjetnički način se prikazuje pad Srebrenice, zarobljavanje i maltretiranje jednog od braće, te suočavanje sa onim što nosi tragična budućnost, koja je obilježena životom bez najmilijih i traganjem za njihovim kostima.

Nedim Malkočević, glumac Narodnog pozorišta u Tuzli, igra dva lika u ovoj predstavi. Uz Malkočevića u predstavi igra i novinar Samir Karić, kojem je ovo drugo pozorišno iskustvo. Malkočević i Karić su i autori teksta za ovu predstavu.

"Srebrena krv" je prema mišljenju preživjelih žrtava genocida jedan od najvažnijih umjetničkih projekata o genocidu u Srebrenici. Tome svjedoči i činjenica da je ova predstava, na zahtjev majki Srebrenice, izvedena u okviru zvaničnog programa obilježavanja godišnjice genocida u Memorijalnom centru u Potočarima.

“Srebrena krv“ je izvedena 30. put i najizvođenija je predstava rađena u produkciji Bosanskog kulturnog centra u Tuzli. Predstava je premijerno izvedena 9. maja 2016. godine i od tada je izvođena u Srebrenici (Potočarima), Tuzli, Bihaću, Tešnju, Kalesiji, Banovićima, Živinicama, Janji, Teočaku, Hadžićima, Visokom, Vogošći i Gračanici, navodi se u saopćenju JU BKC Tuzlanskog kantona.