open-navfaktor-logo
search
Suđenje za nesreću
Svjedoci ispričali kako su spasili život Almiru Ejuboviću
U Kantonalnom sudu u Sarajevu nastavljeno suđenje Almiru Ejuboviću, optuženom za izazivanje saobraćajne nesreće u kojoj su poginule Ajla Ibrica (18), Nađa Neradin (17) i Lejla Oruč (17), dok je teške povrede zadobila Ajla Oruč
11.10.2018. u 12:54
get url
text

U Kantonalnom sudu u Sarajevu danas je nastavljeno suđenje 20-godišnjem Almiru Ejuboviću iz Hadžića, koji se tereti za izazivanje teške saobraćajne nesreće krajem juna na autoputu A1 Sarajevo - Zenica, u mjestu Butile, u kojoj su poginule tri djevojke. 

Na današnjem ročištu svjedočio je očevidac nesreće Vinko Marić, koji se ispričao kako se 29. juna oko 18.15 sati vozio autoputem prema poslu u Sarajevu, zajedno sa svojim kolegom, kada je u jednom trenutku pored njegovog vozila, velikom brzinom prošao "BMW".

- Vozio sam desnom trakom brzinom oko 100 kilometara na sat. Na nekih 300 do 400 metara od raskrsnice za odvajanje za Sarajevo, pored nas je lijevom trakom proletio "BMW". On je toliko brzo vozio, da se naše auto zaljuljalo. Pitao sam kolegu je li moguće da se auto ovoliko ljulja, a kolega je pošao pitati je li moguće da će "BMW" tu skrenuti, iz lijeve u desnu traku. On to do kraja nije stigao ni izgovoriti, a "BMW" je udario u željezni stub - kazao je Marić.

Prema njegovim riječima, izgledalo je kao da je "BMW" namjero skrenuo iz lijeve trake u desnu, a zanošenja automobila tom prilikom nije bilo.

- Padala je i lagana kiša, cesta je bila mokra. On je iz skroz lijeve trake skrenuo u desnu, a potom je trebao u treću za odvajanje, ali nije skrenuo. Vozilo je odskočilo i udarilo u metalni stub, oko kojeg se "BMW" bukvalno omotao. Zaustavili smo auto i krenuli prema "BMW-u". Suvozačeva vrata nismo mogli otvoriti. Onda sam ugledao vozača, koji je krvario i pojas mu je išao preko vrata, zbog čega nije mogao da dođe do daha. Kolega, neki čovjek koji je tu također stao i ja smo uspjeli iskriviti vrata i razbiti staklo, kako bi pomogli vozaču. Tu je bio i neki radnik koji je iz džepa izvadio skalpel i prerezao pojas, te se vozač nageo naprijed i počeo da diše - kazao je svjedok.

Dodao je kako je potom na mjestu iza vozača vidio djevojku čija glava je bila naslonjena na prozor.

- Ona je grkljala. Djevojka pored nje je bila bez svijesti. Kolega mi je dodao neku jaknu da stavim ovoj prvoj ispod glave i onda sam vidio da  joj je glava na tjemenu puknuta. Nikad u životu takvo nešto nisam doživio. Bila mi je muka kad sam to vidio. Stavio sam joj jaknu pod glavu i pokušao da dođem sebi. Ona je davala znakove života - ispričao je Marić.

Dodao je kako je naprijed bila plava djevojka koja je u međuvremenu došla sebi. Počela je da plače, a potom opet da gubi svijest.

- Ispred je bila i neka žena za koju pretpostavljam da je medicinski radnik. Rekla nam je da tu plavu djevojku zapričavamo i odvlačimo joj pažnju, da se smiri. Za kratko vrijeme tu se skupilo 30-ak ljudi. Svi smo zvali hitnu i policiju. Ostale djevojke, iskreno, nisam vidio - kazao je svjedok.

Ejubović je optužen da je kao učesnik u saobraćaju na putevima ne pridržavajući se saobraćajnih propisa ugrozio javni promet, te izazvao udes na autoputu A-1 u Butilama kod Sarajeva u kojem su stradale Ajla Ibrica (18), Nađa Neradin (17) i Lejla Oruč (17), dok je teške povrede zadobila Ajla Oruč, koja će sa još dva svjedoka svjedočiti na narednom ročištu koje je zakazano 30. oktobra. Pored svjedoka dat će iskaz vještak mašinske struke, a bit će prikazan i CD sa jedne od kamera videonadzora na kojem se vidi trenutak nesreće.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.