Svjedoci se opet nisu pojavili: Suđenje Sanjinu Sefiću kreće iznova

Objavljeno: 17.07.17 u 14:24 Autor: E. F.

Suđenje Sanjinu Sefiću, optuženom da je izazvao saobraćajnu nesreću 10. oktobra prošle godine u kojoj su poginule dvije studentice, Edita Malkoč i Selma Agić te njegovim pomagačima, danas je ponovo počelo i to čitanjem optužnice te uzimanjem ličnih podataka od optuženih.

 

Privođenje Sefića  FOTO: ARHIV
Privođenje Sefića FOTO: ARHIV

Tužiteljica je tako danas u sudnici još jednom pročitala desetine teških tjelesnih povreda koje su studentice zadobile prilikom udara automobila i koje su ih na koncu dovele do smrti.

Selmini i Editini roditelji danas nisu bili u sudnici, ali prijateljice djevojaka koje prisustvuju svakom suđenju ni danas, kao ni prilikom prvog čitanja optužnice, nisu mogle zaustaviti suze niti stišati jecaje dok su slušale dugi spisak strašnih povreda koje su studentice zadobile nakon fatalnog udara automobila.

Ovo zapravo znači da se suđenje Sanjinu Sefiću i ostalima vodi iznova te da će se svi svjedoci koji su do sada saslušani ponovo pozvati u sudnicu.

Razlog za to, kako je kazao i odlučio Igor Todorović, predsjedavajući Sudskog vijeća, jeste činjenica da je od posljednjeg glavnog pretresa proteklo 30 dana pa da se suđenje mora voditi iznova. Naime, na prošlo ročište nije došao jedan od optuženika, Amar Salihović, jer je počeo služiti zatvorsku kaznu koja mu je ranije izrečena.

Branilac optuženog i Sud nisu bili o tome obaviješteni pa se glavni pretres nije ni otvarao već se odgodio do sljedećeg. U međuvremenu prošao je  je predviđeni zakonski rok između dva ročišta pa se sudski postupak mora ponoviti.

VEZANI TEKST - Drugi put zaredom: Ponovo odgođeno suđenje Sanjinu Sefiću

Međutim, ono što je neobično jeste činjenica da je danas u sudnici ponovo pročitana optužnica, a optuženi su ostali kod svojih tvrdnji da nisu krivi. Ponovo su na saslušanje pozvani svjedoci koji su već dali svoje iskaze.

Obično u ovakvim slučajevima predsjedavajući Vijeća pita strane u postupku da li se slažu da se prihvate do sada provedeni dokazi kako se ne bi ponavljali i kako bi se očuvao princip ekonomičnosti postupka. Strane se uvijek slože sa tim pa se suđenje nastavi tamo gdje se stalo na posljednjem ročištu. Međutim, sudija danas strankama nije postavio to pitanje već je pozvao na čitanje optužnice. 

Ovoga puta čini se da je javnost imala uticaja na Sud jer se suđenje Sefiću odgađalo u nekoliko navrata i to zbog izostanka svjedoka, advokata ili pak optuženog. Negodovanje oštećenih ali i cjelokupne javnosti zbog toga je bilo odlučno pa je sud ovoga puta umjesto odgode postupka odlučio da ponovi suđenje.

VEZANI TEKST - Advokati se nisu pojavili na ročištu: Odgođeno suđenje Sanjinu Sefiću

Tako na slijedeće ročište ponovo pozvani očevi nastradalih djevojaka kako bi dali svoj iskaz i to Amir Agić i Malkoč Enes te Senad Zulčić. Vijeće je naložilo da se na naredno ročište privede Anesa Eminagić obzirom da se danas nije pojavila na ročištu iako je uredno pozvana. Danas se na suđenju nisu pojavili ni drugi svjedoci. Muamer Redžič je Vijeće obavijestio da nije u BiH dok ostali svjedoci nisu shvatili usmeni poziv koji im je izrečen na prošlom ročištu.

Obnovljeni postupak nastavlja se 7. avgusta.

Inače, optužnicom sarajevskog Kantonalnog tužilaštva Sefić se tereti za teško krivično djelo protiv sigurnosti javnog prometa koje je imalo za posljedicu smrt Selme Agić i Edite Malkoč, te neukazivanje pomoći unesrećenima u saobraćajnoj nesreći. 

Njegova sestra Sara Sefić, njen momak Salihović, te Alić terete se da su mu pomogli prilikom bijega u Srbiju, dok je Nišić optužen za skrivanje vozila kojim su ga odvezli do granice.