open-navfaktor-logo
search
Suđenje Mihajloviću
Svjedoci tvrde: Novac iz predmeta Milorad Milaković nikad nije dospio u Sud BiH
Svjedoci Amir Pjano i Danijela Novak ustvrdili su da novac koji je izuzeo SFOR nikada nije dospio u Sud BiH
30.10.2018. u 12:40
get url
text

Svjedočenjem Amira Pjane i Danijele Novak, uposlenika Suda BiH danas je nastavljeno suđenje Boži Mihajloviću, bivšem zamjeniku glavnog tužioca državnog Tužilaštva, kojeg optužnica tereti za nesavjestan rad u službi. 

Mihajloviću se na teret stavlja da je propustio provesti nadzor nad  svojom daktilografkinjom Sedinom Beridan-Zuhrić, koja se sumnjiči za krađu privremeno oduzetog novca iz sudskih predmeta.

Svjedoci su svoj iskaz dali na okolnosti potrage za novcem koji je potraživan odnosno 50.000 KM  iz predmeta Milorad Milaković. Oboje su ustvrdili da su tražili taj novac, ali da ga u Sudu BiH nisu pronašli, kao niti bilo kakav trag koji bi doveo do tog novca.

Amir Pjano, stručni saradnik u Apelacionom odjeljenju Suda BiH, ispričao je da je radio na predmetu, te da je taj slučaj izdvojen iz predmeta Igor Bilbija, a nakon sklapanja sporazuma o priznanju krivnje. U predmetu Milaković bila je raspisana potjernica.

- Mislim da sam u slučaju postupao 2007. godine kada je advokat Midhat Kočo tražio da se vrati 50.000 KM u predmetu Milorad Milaković, te je pri tome pitao da li se novac nalazi u Sudu BiH. Provjerio sam kroz naše sisteme i evidencije i utvrdio da taj novac nije u Sudu BiH. S obzirom na to da je Kočo dostavio potvrdu o oduzimanju novca koju je sačinio SFOR, odgovorio sam da novac može potraživati od SFOR-a - kazao je Pjano.

Dalje je pojasnio da su spomenuti predmet dužila dvojica stranih sudija te sudija Davorin Jukić, a kasnije i Nenad Šeleda. Svjedok je ustvrdio da ne misli da je iko osim njega radio na slučaju, ali da je ipak sa sudijom provjerio da li je možda neko preuzeo novac u vrijeme dok njega nije bilo na poslu. Sudija je izričito kazao da se to nije dogodilo.

Naknadno, 2016. godine Sud BiH je ponovo dobio dopis kojim je od njega Tužilaštvo BiH tražilo da provjeri da li je sporni novac ikada stigao u Sud BiH.

- Ponovo sam provjerio upisnike, arhive, KDP-a i ustanovio da taj novac nikada nije stigao u Sud BiH - kazao je Pjano.

Pojašnjavajući postupanje u slučajevima preuzimanja oduzetih predmeta od strane Tužilaštva BiH, Pjano je pojasnio kako postoji procedura prema kojoj se ti predmeti uz popratni akt predaju na prijemnu kancelariju pa sve ide u dalji protokol gdje se sravnjavaju oduzeti predmeti. Na upit advokata optuženog Vlade Adamovića da li stručnom saradniku neko može direktno u ruke predati oduzeti materijal, Pjano je rekao kako je to moguće, ali je naknadno pojasnio kako se to radi samo u hitnim slučajevima kao što je određivanje pritvora ili imenovanja branioca poslije radnog vremena, ali nikako u ovakvim predmetima.

Pjano je na pitanje tužioca Emira Neradina kazao kako poznaje Sadinu Beridan- Zuhrić, nekadašnju sekretaricu tužioca Mihajlovića koja se također sumnjiči da je kriva za nestanak novca, ali da sa njom nije nikada sarađivao niti imao bilo kakv kontakt u ovom predmetu.

Advokat optuženog je svjedoka potom pitao da li mu je optuženi na hodniku jednom prilikom rekao da je novac pronađen,  a on je kazao da se toga ne može sjetiti.

Danijela Novak, rukovodilac Odjeljenja za sudsku ispravu, također je kazala kako je vršila detaljan pregled spisa Milorad Milaković, kao i još dva predmeta koja su proizašla iz njega, a u potrazi za novcem, te je potvrdila da novac u Sudu BiH nije pronađen, kao ni bilo kakav trag da je tamo stigao.

 Adamović je pitao svjedokinju da li je dobila odobrenje od postupajućeg sudije da pregleda spis.

- Ne, nisam kontaktirala sa sudiom. Ja sam dobila naređenje od tadašnje predsjednice Suda BiH Meddžide Kreso da pregledam predmet i potražim taj novac - kazala je svjedokinja.

Na upit Adamovića da li ona zna da je to protivno Zakonu i pravilima Suda, te da mora imati odobrenje postupajućeg sudije za pretraživanje spisa, svjedokinja je kazala da to ne zna.

Adamović je potom svjedokinju upitao da li je ona prilikom pregleda spisa pronašla akt u kojem postupajući sudija traži od SFOR-a da predaju novac koji nezakonito drže iz tog predmeta. Svjedokinja je odgovorila potvrdno.

- Jesam, mislim da je to potpisao sudija Jukić- kazala je ona.

Suđenje će se nastaviti 13. novembra, kada će na saslušanje biti pozvana tri svjedoka.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.